Dat het tijdens een erfgoedbezoek niet altijd over weerbarstige reisgenoten, moeilijke architectuurstijlen of gekmakende queesties hoeft te gaan, bewijst het blog van Worldwidewendy wel. Op haar site geen omslachtig gedoe over besneeuwde toegangswegen of de angst om te varen, nee, zij houdt het liever kort en bondig en vertelt de lezer waar het écht om gaat. Haar verslagen blinken uit in nuttige informatie en voor geïnteresseerden staan alle bezienswaardigheden keurig opgesomd. “Daar heb je tenminste wat aan!”, vond Ech Nie, bij het zien van Wendy’s proza. “Een verademing werkelijk waar. Zeker als je dit vergelijkt met dat broddelwerk op Unesco-queesties.nl…”

“Dank je wel schat.”

“Ik meen het”, ging ze onverstoorbaar verder. “Jij ouwehoert teveel, weidt teveel uit. Wendy niet, die begrijpt het tenminste. Je zou haar eigenlijk een podium moeten geven.”

Omdat mijn vrouw altijd gelijk heeft hierbij dus ruim baan voor Wendy. Ech Wel!


Venetië

Venetië en haar lagune zijn met recht en rede, sinds 1987, Unesco Werelderfgoed. De stad is een waar huzarenstukje. Ze is gebouwd op 118 piepkleine eilandjes waardoor het wel een drijvende stad lijkt. Venetië is een paradijs voor liefhebbers van architectuur uit lang vervlogen tijden (van Byzantijns tot Barok). Overal waar je kijkt zie je sporen van de middeleeuwse grandeur. Vooral langs de Canal Grande vergaap je je aan al dat moois.

De lagune is ongeveer 50.000 km² groot. Tijdens de middeleeuwen was Venetië één van de grootste hoofdsteden. Door haar strategische ligging en haar maritieme kracht, domineerde Venetië de handel tussen Europa, het Byzantijnse rijk en het Nabije Oosten. Daardoor ontwikkelde de stad een unieke bouwstijl, de Venetiaanse Gotiek.

Begin 13de eeuw trokken de Venetianen mee naar Constantinopel. De bronzen paarden aan de ingang van de basiliek op het San Marco plein, waren een deel van de schatten die ze daar ontvreemden. 

In de 15de eeuw verloor Venetië zijn macht en raakte de stad in verval.  In 1797 verliezen de Venetianen hun onafhankelijkheid en vallen ze onder de leiding van Napoleon. Ondanks de verwaarlozing zijn er ontelbaar veel prachtige gebouwen bewaard gebleven. De stad was niet voor niets een bron van inspiratie voor kunstenaars zoals Titiaan en Tintoretto.

Kanaal in Venetië
Grande Canal

Accademia

Een kleine rondleiding langs de belangrijkste gebouwen

De  Gallerie dell’Accademia is een museum waar de prachtigste verzameling Venetiaanse schilderkunst tentoongesteld wordt. Tegenover het museum steek je via de prachtige houten Ponte dell’Accademia het Canal Grande over. Canal Grande is het kanaal dat zich van Santa Lucia tot San Marco door het centrum van Venetië slingert.

Hier vandaan wandel je in 10 minuten naar het San Marco plein of naar de Rialtobrug.

Je kan uiteraard ook de Vaporetto nemen en al dit moois vanop het water bewonderen. Je passeert o.a. San Simeone Piccolo, Fondaco dei Turchi, Ca’ d’Oro, de Pescheria en een aantal prachtige paleizen. Bij de belangrijkste bezienswaardigheden stap je af om alles even rustig te bekijken.

“En aan de horizon ziet u de beroemde Rialtobrug…”

Rialtobrug

Ongeveer halfweg Canal Grande, vind je de Rialtobrug. De naam van de brug komt van ‘Rio Alto’, hoge oever. Oorspronkelijk was deze buurt de plaats waar de bankiers zich vestigden. Later werd het een markt. Tegenwoordig is het nog steeds een van de drukste plaatsen van Venetië. In eerste instantie lag hier een houten brug. De stenen versie werd pas in 1591 gebouwd en was tot in 1854 de enige brug over het Canal Grande. Vanop de brug heb je een fantastisch uitzicht over het kanaal.

Verder langs het kanaal passeer je de Riva del Vin, waar de wijn werd gelost. Iets voorbij de Accademia passeer je aan de rechterkant een Peggy Guggenheim museum met een prachtige collectie moderne kunst.

Venetië
Santa Maria della Salute

Santa Maria della Salute

Aan het einde van de Canal Grande, vlak voor je de lagune opvaart, staat de kerk Santa Maria della Salute. Deze gigantische, barokke kerk is één van de meest imposante bouwwerken van Venetië. Men startte in 1630 met de bouw als dankbetuiging omdat er een einde aan de pestepidemie was gekomen. In november gaan jaarlijks een massa gelovigen met brandende kaarsen naar de kerk. Binnen hangt onder andere een schilderij van Titiaan en ook de plafondschilderingen zijn adembenemend mooi.

Het gewicht van deze gigantische kerk wordt gedragen door meer dan een miljoen houten palen.

Venetië
Basilica di San Marco

Piazza San Marco

Als je aan het einde van het kanaal afstapt, ben je vlakbij het San Marco plein. Aan de kop van het plein staat de 13de eeuwse Basilica di San Marco, een van de indrukwekkendste gebouwen van Europa. De indrukwekkende versieringen aan de buitenkant, werden vaak meegebracht van buitenlandse veroveringstochten. Bronzen paarden, zuilen, marmeren platen,… De bronzen paarden aan de buitenkant zijn trouwens replica’s. De originele, meegebracht uit Constantinopel, staan binnen.

Als je rechts van de basiliek het plein verlaat, heb je vanop het bruggetje zicht op de bekende Brug der zuchten. Deze brug verbond het Palazzo Ducale met de gevangenis en dankt zijn naam aan de zuchten die de gevangenen slaakten terwijl ze op weg waren naar de rechtbank.

Als je naar de basiliek kijkt, heb je links de Torre dell’Orologio. De hoge toren voor de basiliek is de Campanile. De oorspronkelijke toren stortte in in 1902.

Het plein zelf werd door Napoleon de mooiste ontvangstzaal van Europa genoemd.

Venetië
Campanile

Palazzo Ducale

Rechts van de basiliek ligt het Palazzo Ducale, het dogenpaleis. Vanop de vaporetto heb je een prachtig zicht op dit architectonisch hoogstandje. Het was destijds de officiële residentie van de dogen (heersers) van Venetië. De eerste bouwwerken op deze plaats gaan terug tot de 9de eeuw, maar het huidige paleis kwam tot stand in de 14de/15de eeuw. Aan de binnenkant zijn vooral de Sala del Maggior Consiglio (vergaderzaal) en de Sala dello Scudo indrukwekkend. Deze laatste was de privé ruimte van de doge en hij liet alle muren bedekken met kaarten van de hele wereld. In het midden staan twee prachtige 18de-eeuwse wereldbollen. Wreed detail: het paleis had ook een martelkamer. Verdachten werden hier aan hun polsen opgehangen en verhoord. Mij zou je eender wat kunnen laten bekennen.

Het plein zelf werd door Napoleon de mooiste ontvangstzaal van Europa genoemd.

Uiteraard is er nog veel meer te zien in Venetië, maar op 1 dag kan je makkelijk alle highlights zien.

Shoppen in Venetië

Genoeg cultuur gehad? Dan is Venetië ook een uitstekende bestemming om te shoppen. De Mercerie, het gebied tussen de Rialto en San Marco, is het populairste winkelgedeelte. In lang vervlogen tijden werden hier vooral dure stoffen verkocht, maar tegenwoordig zit elk zichzelf respecterend modehuis in deze wijk. Design wordt afgewisseld met leuke souvenirwinkeltjes en kleine boetiekjes. Het is heerlijk om langs de etalages te slenteren en te genieten van al het moois.

Zelf vond ik het Fondaco Dei Tedeschi (wat zoveel wil zeggen als ‘het magazijn van de Duitsers’), naast de Rialtobrug, helemaal geweldig. Dit historische gebouw uit de 13de eeuw werd enkele jaren geleden gekocht door de groep achter Benetton en omgebouwd tot een luxueus winkelcentrum. Valentino, Jimmy Choo, Gucci,…. Ze zitten er allemaal. Ook al heb je geen zin om te shoppen, dan nog moet je hier even binnenlopen. Het gebouw is namelijk prachtig. Loop ook even helemaal naar het dakterras, want daar wacht je een fabelachtig uitzicht over Venetië. Wij konden meteen doorlopen naar het terras, maar blijkbaar hadden we geluk. Soms staat hier een gigantische rij. Je kan wel (gratis) kaartjes reserveren.


Wendy over zichzelf

Ik ben Wendy (1973°), fervent reiziger, bourgondiër en levensgenieter. In 2017 ben ik alweer 20 jaar getrouwd (OMG, ben ik daar al oud genoeg voor?) met mijn soulmate en reismaatje. Voeg daar 2 geweldige zonen en een hond bij en het plaatje is compleet. Ik heb door de jaren heen al veel gereisd en speelde al heel lang met het idee om iets met al die vergaarde informatie te doen. Et voila, WordWideWendy is geboren.

Via mijn blog neem ik jullie mee op al mijn reizen. Aangezien lekker eten een belangrijk onderdeel van onze reizen is, mag je op veel food-tips rekenen. Af en toe zijn mijn verhalen een trip down memory lane. Gelukkig was ik altijd vrij fanatiek in het maken van fotoalbums. Heerlijk om al je herinneringen te bewaren en je achteraf meteen weer ter plaatse te wanen. Alle praktische info i.v.m. hotels en restaurants is zorgvuldig gecheckt en dus nog steeds up-to-date.

Ik ben recht door zee en kritisch, maar absoluut geen muggenzifter. Je mag dan ook eerlijke reviews verwachten.Ondertussen staat de reisteller op 65 landen maar er staat nog heel wat op mijn verlanglijstje. Onbetwiste nummer 1 is een cruise naar Antarctica. Maar ook Namibië, Botswana, Chili en Argentinië staan hoog genoteerd. Zodra ik tijd heb om iets aan mijn conditie te doen, wil ik ook graag oog in oog komen te staan met een gorilla. Zo kan ik nog uren doorgaan 🙂


Lees ook:

Vol verwachting naar Trogir
Crisistijd op het Griekse eiland Corfu