“Tééééring!”, roep ik behoorlijk overbodig naar mijn kersverse bruid. “Het is hier echt bloedverziekend heet!” We zijn op het Italiaanse eiland Sicilië en bevinden ons, zeer tegen de zin van Ech Nie, tussen de verruïneerde tempels van Agrigento. Het is onze huwelijksreis, en hoewel onze trip natuurlijk in het teken van de liefde staat, heb ik haar vandaag toch zo ver gekregen om een Unesco-site te bezoeken. Ze heeft er echter na een paar minuten alweer spijt van…

“Dat kèn je wel zeggen, ja!”, antwoordt Ech Nie puffend van de hitte. “Gelukkig staan we hier tussen allerlei oude zooi te verschroeien en liggen we niet heerlijk aan het water te relaxen…”

“Geen zorgen mijn zonnestraaltje, de tempels van Agrigento liggen vlakbij het strand en de witte krijtrotsen van Capo Bianco. Als we hier klaar zijn kun je daar bakken wat je wilt.”

Het symbool van Agrigento; Castor en Pollux

Castor en Pollux

Agrigento is een archeologische site die vooral bekend staat om zijn vele goed bewaarde, uit de oudheid stammende tempels. De eerste die wij bezoeken, het heiligdom van Castor en Pollux, oogt daarentegen precies zoals je van een 2600 jaar oud godenhuis mag verwachten; oud, stoffig en totaal vervallen. Het is dat ze in een hoekje van het terrein weer 4 zuilen overeind hebben gezet want anders hadden we van de chaos aan steenbrokken nooit meer een monument kunnen maken. De Agrigentonen zijn er niettemin verguld mee en beschouwen de pilaren als het symbool van de stad.

Groot platform van Zeus met traptreden omringd
Platform van Zeus, een van de grootste tempels van de vallei

Platform van Zeus

Zoals het een vers Echpaar betaamt, lopen we na Castor en Pollux hand in hand de puinzooi van Zeus voorbij. Het was ooit één van de grootste tempels uit de klassieke oudheid, maar tegenwoordig bestaat hij uit niet veel meer dan een stenen platform zonder huis. “Het moet vroeger een enorm imposant complex zijn geweest”, vertel ik Ech Nie, “met een dak dat omhoog werd gehouden door een groep stoere Atlanten; je weet wel, van die figuren zoals Atlas, de man die de hemel droeg. Als je goed kijkt is één van die gasten trouwens nog steeds tussen de rest van het bouwafval te vinden.”

“Je dacht toch niet dat ik met deze warmte ging lopen zoeken hè?”

Het vergt een beetje fantasie, maar hier ligt een Atlant

Zuilen van Hercules

Onder luid geklaag van mijn nieuwe eega zeulen we vervolgens langs het altaar van de tempel L en de zuilen van Hercules. “Pfff”, verzucht Ech Nie nog maar eens, “jij ook altijd met je stomme werelderfgoed. Dit is toch geen doen zo? Zelfs de Griekse halfgod had het nog makkelijker dan wij. Nog even en we leggen hier het loodje.”

“Vergeleken met onze queeste stelden Hercules’ twaalf werken niet zo veel voor inderdaad. Maar over de zon klaagde hij nooit hoor, dat was een van zijn grootste vrienden…”

“Ja, van mij ook. Maar dan wel in combinatie met wit zand, azuurblauw water en een grote fles wijn! Niet in een Sahara als dit!”

“Jaja, ik weet het. Rustig maar. Straks gaan we nog wel even pootje baaien. Nu is het alleen de beurt aan de tempel van Concordia.”

Zuilen van Hercules in Agrigento
Zuilen van Hercules

Tempel van Concordia

Concordia is een van de best bewaarde tempels die de oude Grieken ons hebben nagelaten. Ze heeft haar goede voorkomen met name te danken aan het feit dat het (toen al bijna duizend jaar oude) heiligdom in de zesde eeuw werd omgebouwd tot een basiliek. Haar naam is van recenter datum en is afkomstig van een 16e eeuwse romanticus. Hij vond een Latijnse inscriptie in de buurt van het bouwwerk en raakte zo ontroerd van de inhoud, (een verhaal over de harmonie tussen mensen) dat hij haar spontaan Concordia doopte; het Latijnse woord voor eendracht.

Harmonie, eendracht. Ik had gehoopt dat Ech Nie de relatie tussen deze geschiedenis en onze eigen, kort daarvoor gesloten verbondenheid, wel zou inzien. Dat ze emotioneel zou raken van de treffende gelijkenis en me dankbaar in de armen zou vallen. Maar helaas, in plaats daarvan rent ze bij me vandaan en klimt op een naakte man die voor de tempel ligt te zonnebaden.

Zandkleurige tempel, compleet met zuilen en fronton
Concordia tempel, Een van de beste bewaarde tempels van Agrigento. Alleen het dak ontbreekt.

Icarus

“Dat is Icarus schat”, zeg ik, nadat ik haar heb ingehaald. “Een arrogant ventje die dacht de zon te kunnen trotseren.”

“Hmmm, daar ken ik er wel meer van”, antwoordt Ech Nie veelbetekenend.

“Maar deze was wel heel hooghartig hoor. Zijn vader had hem een paar keer gewaarschuwd niet te dicht bij de zon te vliegen omdat dan zijn vleugels van bijenwas zouden smelten. Eigenwijs als Icarus was, deed hij het toch, raakte oververhit en stortte in zee.”

“Ach gossie”, zegt Ech Nie. “En nou moet die hier in de brandende zon zijn zonden overdenken?”

“Ja, dat krijg je ervan. Moet je maar niet sollen met die koperen ploert.”

Zilverkleurig beeld van Icarus voor antieke tempel
De zonnende Icarus

De goden verzoeken

Die laatste opmerking was voor Ech Nie andermaal het sein om te pleiten voor een vroegtijdig vertrek richting zee. Ze wilde niet ook het slachtoffer worden van die ontketende ster en waarschuwde voor het moment dat ze een zonnesteek zou oplopen. Hoe langer we bleven, hoe groter de kans.

Natuurlijk had ik aan al haar geklaag geen boodschap. De tempels van Agrigento zijn zeven in getal en dus moest ze maar gewoon even geduld hebben. “Vertrekken is de goden verzoeken, Ech Nie!” spreek ik haar vermanend toe. “Dat zal ons zeker duur komen te staan.”

Godin van het huwelijk

Langs delen van de antieke stadsmuur en een oude necropolis sjokken we al smorend verder richting het hoogtepunt van de dag, de tempel van Hera. Ze ligt een eindje bij de andere heiligdommen vandaan en een stuk hoger op de berg dan de rest. (gek genoeg hebben de Italianen de tempelberg een vallei genoemd). “Waarom moeten we nou in Godsnaam helemaal nog naar boven lopen voor die laatste tempel?”, mort Ech Nie verveeld. “Je hebt er nou toch wel genoeg gezien?”

“In tegenstelling tot wat jij denkt, Ech Nie, gaat het hier niet om míj maar om óns! Dit is namelijk het huis van Hera, vrouw van Zeus en godin van het huwelijk. Voor bruidsparen is het gebruikelijk om haar met een bezoekje te vereren omdat je dan verzekerd bent van een succesvol huwelijk…” Bij Ech Nie gaat plots een wenkbrauw fronsen. “Hè?”

Onderweg naar de tempel van Hera passeren we delen van de stadsmuur en een oude necropolis

Zegen van Hera

“Ja, inderdaad, je hebt het goed gehoord. We moeten even op visite. Doe dus alsjeblieft een beetje aardig tegen haar want ik heb geen zin in gedonder. Als we haar het respect tonen waar ze recht op heeft dan zitten we voor de rest van ons leven gebeiteld.”

“Ja, Ech Wel.”

“Oh, en voor ik het vergeet te zeggen, deze godin gaat óók over de weersomstandigheden. Geen gedoe dus over de warmte van vandaag, Hera is onze vriendin. Hou je gewoon gedeisd, dan komt het helemaal goed”

“Ja, Ech Wel.”

Voor de verandering gedraagt Ech Nie zich tijdens ons eerbetoon aan Hera voorbeeldig en kunnen we haar tempel stralend van geluk weer verlaten. We hebben haar zegen ontvangen. “Kunnen we nu dan eindelijk naar het strand?”, vraagt Ech Nie smachtend. “Ja mop, nu Hera bevredigd is, houdt niks ons nog tegen. Eindelijk is ons geluk voor eeuwig gewaarborgd.”

Dat bleek echter een behoorlijke misvatting…

Agrigento
Bloemen voor Hera

Weergoden

Aangekomen bij de zee kiezen we er voor om eerst de innerlijke mens te verzorgen. Die heeft namelijk zo afgezien, vinden we, dat die wel een paar koele birra Boretti’s en vino Bianco’s heeft verdiend. Na onze drank dankbaar in ontvangst te hebben genomen, schuiven we de rugleuning van onze strandstoelen naar achteren en….. Aaaaah, genieten van la dolce vita.

Tot een minuut later het geduvel begint.

Waren we bij de tempels van Agrigento nog bijna bevangen door de hitte, trekt de boel net op het moment dat we ons comfortabel neervleien, ineens helemaal dicht. “Ach, dat waait wel weer over”, spreken we elkaar moed in, maar dat blijkt al gauw een iets te zonnige gedachte. Hoe langer we wachten, hoe donkerder het wordt. “GVD!!”, vloeken we samen in koor. “Wat krijgen we nou? Wat is dat met die weergoden?” Gelukkig laat het antwoord niet lang op zich wachten…

Paarse bloemenpracht met strakblauwe lucht
Nog geen wolkje aan de lucht

Verdoemd

Eenmaal thuis in ons appartement aan de voet van de Etna zien we meteen dat het grondig mis is. De god Hephaistos is in woede ontstoken en uit zijn werkplaats komt een dreigend geknal en geflits. Rook en vuur ontsnapt uit het dak en doet ons huiveren van angst. “Zal je altijd zien”, zegt Ech Nie, “precies als wij op huwelijksreis zijn vergaat de wereld.” Ik vrees hetzelfde en met een bang voorgevoel raadpleeg ik in allerijl de kaart van Agrigento. “Néééé hè!!”, schreeuw ik het even later uit, “we zijn verdoemd.”

“Wat is er?” vraagt Ech Nie onsteld.

“Het is verschrikkelijk. We zijn een tempel vergeten!”

Tussen alle tempels waren we er een vergeten…

Vulcanus

“Een tempel vergeten?”, herhaalt Ech Nie. “Nou en?”

“Nou en? Nou en? Weet je wel hoe erg dat is? Helemaal aan het begin van de vallei, nog voor Castor en Pollux, zijn we straal voorbij het piepkleine tempeltje van de God van het vuur gelopen. Dat krijg je ervan als je onnodig klef loopt te doen. Dan word je teruggepakt!”

“Door wie?”

“Door de zoon van Hera schat, de god die door de Romeinen Vulcanus werd genoemd. Hij is nou in zijn smidse onder de Etna-vulkaan druk bezig onze ondergang te smeden. Kijk maar eens naar buiten.” Langzaam dringt het tot Ech Nie door wat ze in gang heeft gezet. “Oh mijn God…” Tot haar ontzetting ziet ze lava de berg afstromen en vraagt vertwijfeld af we niet als de sodemieter moeten evacueren?

Rookpluimen verlaten een besneeuwde Etna
Rookpluimen uit het dak van Vulcanus’ werkplaats

Pompeï

“Nee”, zeg ik beslist, “Rotterdammers lopen niet weg.” Als we dan toch ten onder moeten gaan dan kunnen we dat maar beter in stijl doen ook. We plunderen de koelkast en begeven ons met de inhoud richting balkon. Daar aanschouwen we met angst en beven het vuurwerk dat zich boven ons ontvouwt en vertellen elkaar ondertussen steeds opnieuw hoeveel we wel niet van elkaar houden.

We moeten denken aan het oude Pompeï en aan de slachtoffers die de Vesuvius 2000 jaar geleden maakte. “Zouden wij ook zo eindigen? Vinden ze onze lichamen straks ook in elkaar verstrengeld terug? Worden we over een paar honderd jaar ook opgevuld met gips en in een museum tentoongesteld?”

Lava spuit uit de Etna vulkaan op Sicilië
Vulcanus aan het werk

Proost op het leven

Gelukkig loopt het allemaal niet zo’n vaart. Na een tijdje valt het ons op dat, behalve wij, verder niemand zich over de vuurspuwende berg zorgen maakt. Zouden we de furie van de oude god dan toch overleven? Het lijkt er wel op. Enkele uren later heeft de vuurgloed ons namelijk nog steeds niet bereikt en besluiten we ons naderende einde toch nog maar even niet aan de familie te melden.

“Nou”, zegt Ech Nie op een gegeven moment. “Dat je de goden niet moet verzoeken is me inmiddels wel duidelijk zeg. Tsjongejonge, wat een dag.” Ik geef haar onmiddellijk gelijk en haal voor de goede orde een nieuwe fles godendrank uit de koelkast. “Op het chagrijn van Hephaistos!” roep ik en hef het glas hoog. “En een fantastisch huwelijk”, proost Ech Nie op haar beurt. “Ech Wel!”


Ook getrouwd? De tempels van Agrigento bezocht of de goden verzocht? Laat het ons weten in de reacties hieronder, we horen het graag!


Niet door ons gefilmd, maar vooral de eerste beelden geven aardig weer wat wij vanaf ons balkon zagen.

Lees ook:

Aan het eind van het verhaal blijkt een rokende Etna levensgevaarlijk
Ech Nie baart opzien met werelderfgoed Samos