“Tééééring!”, roep ik behoorlijk overbodig naar mijn kersverse bruid. “Het is hier echt bloedverziekend heet!” We zijn op het Italiaanse eiland Sicilië en bevinden ons, zeer tegen de zin van Ech Nie, tussen de verruïneerde tempels van Agrigento. Het is onze huwelijksreis, en hoewel onze trip natuurlijk in het teken van de liefde staat, heb ik haar vandaag toch zo ver gekregen om een Unesco-site te bezoeken. Jammer genoeg heeft ze daar echter na een paar minuten alweer spijt van…

“Dat kèn je wel zeggen, ja!”, antwoordt Ech Nie puffend van de hitte. “Gelukkig staan we hier tussen allerlei oude zooi te verschroeien en liggen we niet heerlijk aan het water te relaxen…”

“Geen zorgen mijn zonnestraaltje, de tempels van Agrigento liggen vlakbij het strand en de witte krijtrotsen van Capo Bianco. Als we hier klaar zijn kun je daar bakken wat je wilt.”

Vier rechtop stande zuilen van antieke tempel
Castor en Pollux

Castor en Pollux

Agrigento is een archeologische site die vooral bekend staat om zijn vele goed bewaarde, uit de oudheid stammende tempels. De eerste die wij bezoeken, het heiligdom van Castor en Pollux, oogt echter zoals je van een 2600 jaar oud godenhuis mag verwachten; oud, stoffig en totaal vervallen. Het is dat ze in een hoekje van het terrein weer 4 zuilen overeind hebben gezet want anders hadden we van de chaos aan steenbrokken nooit meer een monument kunnen maken. De Agrigentonen zijn er niettemin verguld mee en beschouwen dit stukje tempel als het symbool van de stad.

Zeus en Hercules

Hand in hand, zoals het een vers Echpaar betaamt, lopen we na de pilaren van Castor en Pollux de puinzooi van Zeus voorbij. Het was ooit één van de grootste tempels uit de klassieke oudheid maar bestaat tegenwoordig uit niet veel meer dan een stenen platform zonder huis. “Het moet vroeger een enorm imposant complex zijn geweest”, vertel ik Ech Nie, “met een dak dat omhoog gehouden werd door een groep stoere Atlanten; je weet wel, van die figuren zoals Atlas, de man die de hemel droeg. Als je goed kijkt is één van die gasten trouwens nog steeds tussen de rest van het bouwafval te vinden.”

“Je dacht toch niet dat ik met deze warmte ging lopen zoeken hè?”

Zuilen van Hercules in Agrigento
Zuilen van Hercules, Agrigento

Zuilen van Hercules

Onder luid geklaag van mijn nieuwe eega zeulen we vervolgens langs het altaar van de tempel L en de zuilen van Hercules. “Pfff”, verzucht Ech Nie nog maar eens, “jij ook altijd met je stomme werelderfgoed. Dit is toch geen doen zo? Nog even en we leggen hier het loodje.”

“Stel je niet aan. Zo snel leggen we niet hoor. Trouwens, wie wilde er nou zo graag naar de zon?”

“Ja ik. Alleen toen dacht ik niet aan deze Sahara Ech Wel. Ik droomde van een romantisch gelegen baai met wit zand, azuurblauw water en een grote fles wijn.”

“Jaja, ik weet het. Rustig maar. Daar komen we heus nog wel. Nu is het alleen de beurt aan de tempel van Concordia.”

Groot platform van Zeus met traptreden omringd
Platform van Zeus, een van de grootste tempels van Agrigento

Concordia

Concordia is een van de best bewaarde tempels die de oude Grieken ons hebben nagelaten. Ze heeft haar goede voorkomen met name te danken aan het feit dat het (toen al bijna duizend jaar oude) heiligdom in de zesde eeuw werd omgebouwd tot een basiliek. Haar naam is van recenter datum en is afkomstig van een 16e eeuwse romanticus. Hij vond een Latijnse inscriptie in de buurt van het bouwwerk en raakte zo ontroerd van de inhoud, (een verhaal over de harmonie tussen mensen) dat hij haar Concordia doopte; het Latijnse woord voor eendracht.

Harmonie, eendracht. Ik had gehoopt dat Ech Nie de relatie tussen deze geschiedenis en onze eigen, kort daarvoor gesloten verbondenheid, wel zou inzien. Dat ze emotioneel zou raken van de treffende gelijkenis en me dankbaar in de armen zou vallen. Maar helaas, in plaats daarvan rent ze bij me vandaan en klimt op een naakte man die voor de tempel ligt te zonnebaden.

Zandkleurige tempel, compleet met zuilen en fronton
Concordia tempel, Een van de beste bewaarde tempels van Agrigento. Alleen het dak ontbreekt

Icarus

“Dat is Icarus schat”, zeg ik nadat ik haar heb ingehaald. “Een arrogant ventje die dacht de zon te kunnen trotseren.”

“Oh, nóg zo’n eentje”, zegt Ech Nie. “Daar ken ik er wel meer van…”

“Nou zo eentje niet hoor. Deze jongen raakte oververhit en verdronk in het water… Icarus is iemand uit de Griekse mythologie. Een knulletje wat door zijn vader een paar keer was gewaarschuwd niet te dicht bij de zon te vliegen omdat dan zijn vleugels van bijenwas zouden smelten. Eigenwijs als die was, deed hij het toch en dat kostte hem zijn leven.”

“Ach gossie”, zegt Ech Nie. “En nou moet die hier in de brandende zon zijn zonden overdenken?”

“Ja, dat krijg je ervan. Moet je maar niet sollen met die koperen ploert.”

Zilverkleurig beeld van Icarus voor antieke tempel
De zonnende Icarus

Hera

Die laatste opmerking was voor Ech Nie andermaal het sein om te pleiten voor een vroegtijdig vertrek richting zee. Ze wilde niet ook het slachtoffer worden van die ontketende ster en waarschuwde voor het moment dat ze een zonnesteek op zou lopen. Hoe langer we bleven, hoe groter de kans. Natuurlijk had ik aan al haar geklaag geen boodschap. De tempels van Agrigento zijn zeven in getal en dus moest ze maar gewoon even geduld hebben. “Vertrekken is de goden verzoeken, Ech Nie!” spreek ik haar daarom vermanend toe. “Dat zal ons zeker duur komen te staan.”

Langs delen van de antieke stadsmuur, en een oude necropolis, sjokken we al smorend verder richting het hoogtepunt van de dag. Letterlijk en figuurlijk, zou je kunnen zeggen, want de tempel ligt een eindje bij de andere vandaan en een stuk hoger op de berg (gek genoeg hebben de Italianen de tempelberg een vallei genoemd). “Waarom moeten we nou in Godsnaam helemaal nog naar boven lopen voor die laatste tempel?”, mort Ech Nie verveeld. “Je hebt er nou toch wel genoeg gezien?”

“In tegenstelling tot wat jij denkt, Ech Nie, gaat het hier niet om míj maar om óns! Dit is namelijk het huis van Hera, vrouw van Zeus en godin van het huwelijk. Voor bruidsparen is het gebruikelijk om haar met een bezoekje te vereren omdat je dan verzekerd bent van een succesvol huwelijk…” Bij Ech Nie gaat plots een wenkbrauw fronsen. “Hè?”

Boven de ruïnes torent de tampel van Hera boven de andere tempels van Agrigento uit
Tempel van Hera

Zegen

“Ja, inderdaad, je hebt het goed gehoord. We moeten even op visite. Doe dus alsjeblieft een beetje aardig tegen haar want ik heb geen zin in gedonder. Als we haar het respect tonen waar ze recht op heeft dan zitten we voor de rest van ons leven gebeiteld.”

“Ja, Ech Wel.”

“Oh, en voor ik het vergeet te zeggen, deze godin gaat ook over de weersomstandigheden. Geen gedoe dus over de warmte van vandaag, Hera is onze vriendin. Hou je gewoon gedeisd en dan komt het helemaal goed”

“Ja, Ech Wel.”

Agrigento
Bloemen voor Hera

Strand

Voor de verandering houdt Ech Nie zich tijdens Hera’s eerbetoon inderdaad rustig en kunnen we stralend van geluk de tempel weer verlaten. We hebben de zegen ontvangen en zijn daarmee behoorlijk in ons nopjes. Dat hebben we nou eens goed gedaan, denken we. “Kunnen we nu dan eindelijk naar het strand?”, vraagt Ech Nie smachtend. “Ja mop, nu Hera is bevredigd houdt niks ons nog tegen. Eindelijk is ons eeuwig geluk gewaarborgd.”

Dat bleek echter een behoorlijke misvatting…

Aangekomen bij de zee kiezen we er voor om eerst de innerlijke mens te verzorgen. Die heeft namelijk zo afgezien, vinden we, dat die wel een paar koele birra Boretti’s en vino Bianco’s heeft verdiend. Na onze drank dankbaar in ontvangst te hebben genomen, schuiven we de rugleuning van onze strandstoelen naar achteren en….. Aaaaah, genieten van la dolce vita.

Tot een minuut later het geduvel begon.

Paarse bloemenpracht met strakblauwe lucht
Nog geen wolkje aan de lucht

Weergoden

Waren we bij de tempels van Agrigento nog bijna bevangen door de hitte, trekt de boel net op het moment dat we ons comfortabel hebben neergevleid, ineens helemaal dicht. “Ach, dat waait zo wel weer over”, spreken we elkaar moed in, maar dat blijkt al gauw een wat al te zonnige gedachte. Hoe langer we wachten, hoe donkerder het wordt. “GVD!!”, vloeken we samen in koor. “Wat krijgen we nou? Wat is dat met die weergoden?” Gelukkig laat het antwoord niet lang op zich wachten…

Eenmaal thuis in ons appartement aan de voet van de Etna zien we meteen dat het grondig mis is. De god Hephaistos is in woede ontstoken en uit zijn werkplaats komt een dreigend geknal en geflits. Vuur en rook ontsnapt uit het dak en doet ons huiveren van angst. “Zal je altijd zien”, zegt Ech Nie, “precies als wij op huwelijksreis zijn vergaat de wereld.” Ik vrees hetzelfde en met een bang voorvermoeden raadpleeg ik in allerijl de kaart van Agrigento. “Néééé hè!!”, schreeuw ik het even later uit, “we zijn verdoemd.”

“Wat is er?” vraagt Ech Nie onsteld.

“Het is verschrikkelijk. We zijn een tempel vergeten!”

Rookpluimen verlaten een besneeuwde Etna
Rookpluimen uit het dak van Vulcanus’ werkplaats

Naar het einde

“Een tempel vergeten?”, herhaalt Ech Nie. “Nou en?”

“Nou en. Nou en. Weet je wel hoe erg dat is? Helemaal aan het begin van de vallei, nog voor Castor en Pollux, zijn we straal voorbij het piepkleine tempeltje van de God van het vuur gelopen. Dat krijg je ervan als je onnodig klef loopt te doen. Dan word je teruggepakt!”

“Door wie?”

“Door de zoon van Hera schat, de god die door de Romeinen Vulcanus werd genoemd. Hij is nou in zijn smidse onder de Etna-vulkaan druk bezig onze ondergang te smeden. Kijk maar eens naar buiten.” Langzaam dringt het tot Ech Nie door wat ze in gang heeft gezet. “Oh mijn God…” Tot onze ontzetting zien we lava de berg afstromen en vragen ons vertwijfeld af of we niet als de sodemieter moeten evacueren?

Pompeï

Nee, beslissen we, Rotterdammers lopen niet weg. Als we dan toch ten onder moeten  gaan dan kunnen we dat maar beter in stijl doen ook. We halen de koelkast leeg en installeren ons met de inhoud op het balkon. Daar aanschouwen we met angst en beven het vuurwerk en vertellen elkaar steeds opnieuw hoeveel we wel niet van elkaar houden. We moeten denken aan het oude Pompeï en aan de slachtoffers die de Vesuvius 2000 jaar geleden maakte. “Zouden wij ook zo eindigen? Vinden ze onze lichamen straks ook in elkaar verstrengeld terug en worden we, opgevuld met gips, over een paar honderd jaar tentoongesteld in een museum?”

Lava spuit uit de Etna vulkaan op Sicilië
Vulcanus aan het werk

Proost op het leven

Gelukkig loopt het allemaal niet zo’n vaart. Na een tijdje valt het ons op dat, behalve wij, verder niemand zich over de vuurspuwende berg enige zorgen maakt. Zouden we de furie van de oude god dan toch overleven? Het lijkt er wel op. Enkele uren later heeft de vuurgloed ons namelijk nog steeds niet bereikt en besluiten we ons naderende einde toch nog maar even niet aan de familie te melden.

“Nou”, zegt Ech Nie op een gegeven moment. “Dat je de goden niet moet verzoeken is me inmiddels wel duidelijk zeg. Tsjongejonge, wat een dag.” Ik geef haar onmiddellijk gelijk en haal voor de goede orde een nieuwe fles godendrank uit de koelkast. “Op het chagrijn van Hephaistos!” roep ik en hef het glas hoog. “En een fantastisch huwelijk”, proost Ech Nie op haar beurt. “Ech Wel!”


Ook getrouwd? De tempels van Agrigento bezocht of de goden verzocht? Laat het ons weten in de comments hieronder, we horen het graag!


Lees ook:

Ech Nie baart opzien met werelderfgoed Samos