Gaudi en voetbal in bar Celona

Dit had eigenlijk een verslag moeten worden over mijn bezoek aan het werelderfgoed Palau de la Musica, een concertgebouw dat samen met het ziekenhuis Hospital de Sant Pau op de Unesco-lijst staat. Het is het alleen niet geworden. Hoezeer ik namelijk ook mijn best deed, in bar Celona bleek eens te meer dat het leven van een werelderfgoedreiziger niet bepaald over rozen gaat. Gelukkig was daar Gaudi nog…

Feyenoord

We schrijven februari 2011 en ons aller Feyenoord had reeds in augustus van het jaar ervoor zijn Europese ambities moeten bijstellen. Na twee wedstrijden tegen Gent lagen die klootzakken er alweer uit en zaten wij als fervente cupjagers thuis onze frustraties te verbijten. Moesten we, al hopend op een kwalificatie voor Europees voetbal, weer een seizoen eredivisie door zien te komen. Het was een onzekerheid die ons op zeker moment teveel werd. “Kunnen wij hier wel weer als een stelletje brave huisvaders gaan zitten niks doen maar dat schiet natuurlijk ook niet op. We willen actie!”

Tijdens de zoveelste dramapot tegen een of ander provincieclubje staken we de koppen bij elkaar. Wij verdienden beter dan dit gekloot, zo vonden we, en hadden wel recht op een Europese uitwedstrijd. Besloten werd om de mogelijkheden van een reis zonder de club te organiseren en tijdens een algehele vergadering spijkers met koppen te slaan. Over het algemeen een kansloze missie. Zo’n bijeenkomst gaat namelijk standaard gepaard met een enorme sloot bier en een besluiteloosheid waar zelfs de verdediging van Feyenoord jaloers op zou zijn. Dit keer echter overtroffen we onszelf en kozen direct een club van ongeveer hetzelfde nivo als dat we in de Kuip gewend waren; Barcelona. We prikten een datum waarop zou worden afgereisd en niet veel later waren ook kaarten, vlucht en hotel geregeld. Een puike prestatie van een zooitje ongeregeld.

Unesco

In die tijd begon de eerste interesse voor Unesco zich langzaam te ontluiken. De obsessie van tegenwoordig was er nog niet maar belangstelling was er al genoeg. En als ik er dan toch was… Ik keek de lijst er op na en ontdekte dat Barcelona, naast de twee genoemde pandjes in de eerste alinea, ook een aantal bouwwerken van Gaudi als werelderfgoed binnen zijn grenzen heeft. Omdat ik die al eens eerder had gezien zou ik me tijdens ons uitje gaan concentreren op het concertgebouw en het ziekenhuis. Althans dat was de bedoeling. Dat het nog wel eens een behoorlijke kluif kon gaan worden wist ik ook wel. De horde waar ik mee naar Barcelona zou afreizen was namelijk niet in het minst geïnteresseerd in wat voor bouwwerk dan ook. Drank en vrouwen zouden de focus van hun reis worden en daar kon behalve een vleugje voetbal toch echt niks meer bij.

Gaudi
Park Güell met op de achtergrond de kerktorens van Sagrada Familia

Palau de la Musica

De toon leek gezet en ik kon daar op zich wel vrede mee hebben, zolang er maar een concertgebouw aan te pas zou komen. Na nog wat verdere studie had ik namelijk besloten dat het Palau de la Musica mijn persoonlijke doel van de trip zou worden. Het ziekenhuis lag te ver uit het oude centrum en kon daarmee worden afgeschreven. Tenzij we de harde kern van Barcelona tegen het lijf zouden lopen zou ik nooit iemand zo ver kunnen krijgen om met mij een reis naar een of ander vaag hospitaal te maken. “Wie gaat er nou een stinkziekenhuis bekijken als je ook gewoon bier kan drinken?” riepen de mannen in koor.

De muziekdoos daarentegen bleek niet al te ver van de Ramblas af te liggen en dat bood wellicht meer perspectief. Als ik het goed bracht zouden we misschien wel eens “per ongeluk” aan het gebouw voorbij kunnen lopen zonder de jongens het idee te geven dat ze cultureel bezig waren. “De Ramblas is de Coolsingel van Barcelona” zo hield ik mijn gehoor plechtig voor “en daar moesten we toch ech wel even overeen lopen om een goede kroeg te kunnen vinden.” Stiekem zouden we dan onderweg wat van het pad kunnen afwijken zo was de achterliggende gedachte en had ik misschien de mogelijkheid mijn persoonlijke Unesco-lijst uit te breiden. Gezien het normale gezwalk van de heren geen gek plan natuurlijk.

Dag 1

05-02-11 Was het dan eindelijk zover en reeds bij dageraad werden op Schiphol de eerste halve liters naar binnen getikt. Het was de dag van de wedstrijd en één die bij voorbaat kansloos was voor een mogelijk erfgoedbezoek. Het was niet onze eerste voetbaltrip en de ervaring had geleerd dat tegen het middaguur iedereen waarschijnlijk al zo beschonken zou zijn dat er daarna nog van alles kon gebeuren maar dat dat in ieder geval absoluut niets met culturele zaken te maken zou hebben.

Het voetbaltuig stelde me niet teleur en helemaal ongelijk kon ik ze ook niet geven. Anders dan in Nederland bleek in Barcelona de lente al volop begonnen en konden we zo het terras bij een klein café aan de haven op. Het reisgenootschap was al snel in zijn element en na verloop van tijd begonnen zon en bier hun tol te eisen. Gesprekken werden onsamenhangend, gezang steeg op, glazen sneuvelden en de barkeeper keek steeds bar en bozer. Het werd tijd om te gaan.

Gaudi

Anders dan tegenwoordig had niemand zich vooraf verdiept in de geografie van de stad. Oftewel, we hadden geen idee waar we waren of waar we naar toe moesten. Voorzichtig stelde ik de Ramblas voor maar moest bekennen dat ik zelf verder ook geen idee had waar die dan wel zou moeten zijn. We begonnen aan een gezellige maar rumoerige optocht door het centrum en stuitten daarbij, wonder boven wonder, al snel op een Ierse pub. Altijd goed, zo wisten we, en in polonaise liepen we rechtstreeks naar de bar. Het hele riedeltje van vallende glazen en diepzinnige conversaties herhaalde zich nog maar eens waarna uiteindelijk een taxi richting stadion werd besteld. Het schijnt dat er daar ergens ook nog een wedstrijd is gespeeld maar veel is daarvan gek genoeg niet aan de strijkstok blijven hangen.

Dag 2

De volgende dag was de dag die ik had uitgekiend voor mijn Unesco-vinkje. Samen met de meest culturele van het hele stel waren we toevallig als eersten wakker en gingen op zoek naar een ontbijt. Al speurend kwamen we er achter dat het hotel ongeveer naast het Park Güell, een van Gaudi’s werken, was gelegen. Onmiddellijk dwaalden mijn gedachten af naar die eerste keer dat ik daar had gelopen. We waren een jaar of 20 en hadden tijdens onze vakantie in Salou het idee opgevat een dagje Barcelona te doen. Toevallig waren we ook toen na een bezoek aan het Camp Nou stadion plotseling in het park beland en ik herinnerde me de verbazing nog die ons overviel toen we tussen de sprookjeshuizen en mozaïeken van Gaudi doorliepen. “Wat is dit joh? Eén grote, stenen LSD-trip of zo?” Toen we later ook nog Casa Milà en Sagrada Familia zagen wisten we het zeker, Gaudi was geniaal geschift. Iets waar wij ons wel in herkenden.

Gaudi

Gaudi

Daar mijn vrienden hun aandacht nooit lang kunnen vasthouden bij zoiets triviaals als “huizen en bomen” liepen we al snel verder. Besluiteloos waar we naar toe moesten liet ik me tussen neus en lippen door ontvallen dat er nog meer van dit soort opvallende bouwwerken in de stad stonden en dat het misschien wel aardig zou zijn om ook die aan te doen. Een vies kijkend gezicht was mijn deel. “Ik heb meer trek in bier”, was zijn botte reactie. Daarna volgde nog een weinig verrassend voorstel; “volgens mij heb je vanaf die berg met de kerk een mooi uitzicht over de stad. Wat dacht je er van als we daarboven eens wat gingen drinken?”

“Ehm, dat kan natuurlijk ook en misschien dat we dan daarna…?” Ik hoefde mijn zin niet af te maken. De hint werd begrepen en zijn antwoord “Deal” klonk mij als muziek in de oren. Eindelijk viel mijn loftrompet dan toch in een goed gehoor.

Kerkbezoek

Met metro en tram was het vervolgens richting een van de heuvels van de stad waar je inderdaad een mooi uitzicht en een flinke kerk op de top had. Op zich wel aardig om te zien, en de biertjes smaakten ook prima, maar ik had meer noten op mijn zang. Hunkerend keek ik uit naar het tweede gedeelte van het gesloten compromis. La Musica lag op mij te wachten en in de verte leek het wel of ik de klanken van het concertgebouw al kon horen.

Tussen het bieren door werd contact gelegd met de rest van de gang die in de buurt van La Sacrada Familia inmiddels ook hard bezig waren hun kater weg te spoelen. Prompt werd het nog steeds in aanbouw zijnde meesterwerk van Gaudi gepromoveerd tot afspreekpunt. Leuk, maar ook deze wonderlijke kathedraal stond 20 jaar geleden al op het programma. Ik zag liever wat nieuws en hield vast aan de eerder gemaakte overeenkomst. Helaas. Als slechts een van de zeven werd mijn stem niet gehoord en werd op democratische wijze besloten dat ik niet moest ouwehoeren en met de snelheid van het geluid richting basiliek moest komen.

Gaudi
Casa Milà, Gaudi

Mi casa su casa

Onderweg in de metro bladerde mijn metgezel wat door een stadsgids, stond plotseling op en verliet de coupé bij de volgende halte. “Zeker een nieuwe kroeg ontdekt”, dacht ik nog en liep verbaast achter hem aan naar buiten. Eenmaal in de frisse lucht wees hij trots naar Casa Milà en zei; “Dat is toch ook zo’n geval wat jij graag ziet?” Hij had gelijk, dit was ook zo’n geval. Dat het niet degene was die ik wilde zien hield ik maar even voor me. Hij deed zijn best en ik wilde de sympathieke actie verder niet ondermijnen met een lullige opmerking mijnerzijds.

Vlak daarna ontwaarden we de rest van het stelletje herrieschoppers bij een voor mij nieuw Gaudi bouwsel, Casa Batlló. Het ligt vlakbij de andere casa en stomtoevallig stonden ze daar omdat het wachten op ons ze allemaal te lang had geduurd. Men had daarom besloten ons tegemoet te komen maar de ergernis daarover was ze duidelijk in de waterige oogjes af te lezen. Snel schoot ik wat plaatjes en liet een suggestie richting Ramblas (en nabij gelegen muziekpaleis) maar achterwege.

bar Celona

Op hoge toon eisten ze onmiddellijke actie. “Of ik wel wist dat Dunne’s (de Ierse pub) al open was en dat daar een paar meiden op ons stonden te wachten met wie ze hadden afgesproken?! En dat we dus geen tijd te verliezen hadden? En dat twee foto’s meer dan genoeg was. En…..” Het was duidelijk, hier was elk verzet zinloos. Vlak daarna begonnen we met overmatig drankgebruik, gezang en kapotte glazen ons vaste repertoire weer af te werken. Het kost ons in het buitenland dan ook geen enkele moete om het beeld wat de gemiddelde Nederlander over “voetbalsupporters”  heeft te bevestigen.

De dames waren (uiteraard) niet op komen dagen en dus wilde men na het indrinken van genoeg moed hun geluk elders beproeven. Onderweg van pub naar bar naar club kwamen we dan toch ineens op die veelbesproken Ramblas terecht. Dit leek het moment om mijn vooropgezette plan in uitvoer te brengen maar helaas had ik na alle Ierse gezelligheid opnieuw geen idee waar het doel van de reis zich eigenlijk precies bevond. Op de boulevard kon ook al niemand me helpen. Ondanks dat er genoeg vriendelijke mensen rondliepen die ons continu cola in envelopjes en vrouwen bij de vleet aanboden wist niemand de weg naar de Unesco-site te vertellen. Ach, misschien was een bezoek met daglicht ook wel beter.

Gaudi
Detail van Casa Batlló, Gaudi

Dag 3

De laatste dag van ons verblijf hadden we nog wat tijd over om de bezienswaardigheden af te lopen voordat onze vlucht naar huis vertrok. Nou ja lopen, op nog een mars door de binnenstad zat niemand meer te wachten. We hadden al twee dagen achter de muziek aangelopen en daar waren we intussen wel klaar mee. Bovendien wist ik ook in nuchtere toestand nog altijd niet waar ik nou precies dat concertcomplex zoeken moest. Internet zat nog niet op de telefoon en een straatnaam had ik ook al niet. Vastbesloten niet nog een kans voorbij te laten gaan overpeinsde ik mijn mogelijkheden. Helaas, het gebonk in mijn hoofd verhinderde elke logische gedachte. Ik kon er geen muziek van maken.

Hop on – Hop off

Net toen ik me al begon neer te leggen bij het feit dat het deze trip niet meer ging gebeuren stopte een sprankje hoop voor m’n neus. We bleken bij de halte van een Hop on-hop off bus te staan en de route van de bus leek ons langs alle belangrijke monumenten van de stad, inclusief concertgebouw, te kunnen leiden. Ideaal! Zo konden we alle indrukken van de voorgaande dagen op een rustige manier verwerken en zagen we tegelijkertijd nog al wat belangrijk was.

En dus zagen we opnieuw elk Gaudi-pand voorbij komen wat we al hadden gezien en misten het Palau de la Musica! Hoe verrassend. Misschien heb ik gewoon op het goede moment de verkeerde kant opgekeken of, waarschijnlijker, gewoon niet op zitten letten. Geen idee, in ieder geval had ik aan het eind van de rit geen muziekpaleis gezien. Of althans, ik kon het me niet herinneren. En daarom gaat dit verhaal niet over het werelderfgoed Palau de la Musica maar over een klucht vol gemiste kansen, verkeerde vrienden en het werelderfgoed van Gaudi. Ook imposante modernistische architectuur natuurlijk maar alleen niet die waar ik op uit was. Zoveel moeite voor de kat zijn viool en nog steeds geen extra vinkje. Het zijn frustraties als deze die het vervullen van een queeste tot een ware opgave maken. En dus moeten we terug. Ech Wel!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: