Een Kerstmis queestie? Ech Wel!

“Ech Wel”

En het geschiedde in die dagen voor kerst dat Unesco een telling van zijn werelderfgoedsites had verordonneerd. De commissie had het allemaal niet meer op een rijtje en verlangde nu van zijn volgers dat zij meehielpen de gegevens op orde te krijgen. Geen probleem natuurlijk, had ik geantwoord, en bood aan een uitvoerig reisverslag te schrijven over Goslar en zijn Rammelsbergmijnen.

Toen ik Ech Nie het goede nieuws over onze opdracht mededeelde was ze meteen in blijde verwachting. Niet dat ze Goslar nou zo’n warm hart toedraagt, (ze had er zelfs nog nooit van gehoord) maar het vooruitzicht op een Duitse kerstmarkt doet haar hartje altijd sneller kloppen. “Oh, wat zijn we toch begenadigd”, riep ze verrukt. “Ech Wel”, antwoordde ik, en begon meteen met het plannen van de reis.

Geen plaats

De boodschap had ons luttele weken voor kerst bereikt en dus gingen we naarstig op zoek naar een geschikte verblijfplaats. Helaas bleek al snel dat er voor ons geen plaats was in de herberg. “Dan gaan we wel in een stal liggen”, zei Ech Nie verbeten. Het was duidelijk dat zij zich dit kerstfeest niet door de neus liet boren. “Er is nog wel één of andere hoeve beschikbaar in het bos buiten de stad”, opperde ik, “misschien moeten we dat maar doen?” Ech Nie stemde er mee in. Toen bleek dat er nog een plekje was sprak ze in vervoering: “Oh, wat zijn we toch gezegend!”

“Ech Wel”, antwoordde ik en verzekerde ons van een romantisch verblijf in de woeste natuur van het Harzgebergte.

Naar het Oosten

Enkele dagen later vertrokken we, bepakt en bezakt, voor onze lange reis naar het Oosten. Een ster wees ons de weg. De reis verliep voorspoedig en toen we de Autobahn bij de afslag Goslar verlieten verkondigde ik Ech Nie monter dat het nu nog maar een half uurtje zou duren alvorens we ons in het stro van de kribbe konden wentelen. “Oh, wat zijn we toch van geluk begiftigd”, antwoordde Ech Nie. Spontaan begon het te sneeuwen en leek de door ons gedroomde witte kerst uit te komen. “Ech Wel”, zei ik en stuurde de auto met gezwinde vaart de beboste heuvels van de Harz op.

Kerstster wees Ech Wel en Ech Nie de weg
Een ster wees ons de weg

Sneeuwstorm

Maar wat zo mooi leek in den beginne, werd al spoedig ene nachtmerrie zonder weerga. We waren namelijk de eerste heuvel nog niet op of die lieve, schattige sneeuwvlokken veranderden plots in een ijzingwekkende sneeuwstorm. Samen met de invallende duisternis bleek dat al spoedig een behoorlijk zenuwslopende combinatie. Wat ook niet hielp was dat we de queestie winterbanden (“nergens voor nodig”) danig hadden onderschat. Een beslissing die ons in de eerste de beste haarspeldbocht al bijna noodlottig werd.

Hoewel ik toch ech wel rustig instuurde trok de auto zich niks van dat commando aan en gleed die gewoon rechtdoor de andere weghelft op. Een ongeluk kon nog net worden voorkomen. “Oh, wat worden we toch altijd met malheur overladen”, piepte Ech Nie, toch al niet verzot op rijden in de bergen. “Ech Wel”, zei ik, en zag met leden ogen de sneeuwhopen op de weg steeds groter worden.

Escalatie

Met klotsende oksels en een gevaarlijk hoge hartslag glibberden we verder door Siberisch Duitsland. Voor ons was het zicht nihil, achter ons groeide de file. “Waarom hebben die klotemoffen ook niet gewoon gestrooid dan?”, foeterde ik wild, “en hebben ze hier nog nooit van straatlantaarns gehoord of zo?” Het waren de wanhoopskreten van een mens in nood. Als we maar niet vast kwamen te zitten in dit vreselijke weer, duimden we, want dan was de ellende helemaal niet meer te overzien. Weken later, als de sneeuw gesmolten was, zouden ze ons waarschijnlijk pas weer terugvinden.

Toch leek het er op een gegeven moment dat we ernstig met die mogelijkheid rekening moesten gaan houden. Heuvel op ging nauwelijks nog, heuvel af leek meer op sleetje rijden. Een queestie van tijd voor dit mis zou gaan. “Oh, wat zijn we toch een stel onzaligen” jammerde Ech Nie, toen ze ontdekte dat de vangrail naast ons ook nog eens ontbrak. “Ech Wel”, zei ik en vervloekte dat verdomde Herrenvolk nog wat harder.

Besneeuwde kerstbomen
Kerstboom

Van kwaad tot erger

Aan onze beproeving leek definitief een einde te komen toen bij het insturen van een nieuwe bocht de achterkant van de auto er vandoor ging. Dat was het dan, dachten we, we glijden het ravijn in. “Komt laten wij aanbidden”, prevelde Ech Nie, klaar voor een vroegtijdig einde. Gelukkig herpakte een van de wielen zich en kon ik met kunst en vliegwerk nog net op tijd onze slee weer terug de weg op krijgen. Dit werd echt te gek riepen we tegen elkaar, nog even en we kunnen het straks niet meer navertellen.

We overwogen de auto aan de kant te zetten maar verwierpen die optie ook meteen weer. Er was geen plaats langs de kant van de weg. En bovendien, wat moesten we dan? Lopen zou in deze omstandigheden helemaal zelfmoord wezen. We moesten dit gewoon nog heel even weten vol te houden. “Oh, wat zijn we toch met ongeluk behept ” beklaagde Ech Nie zich. “Ech Wel” zei ik en klampte me vast aan de navigatie die nog tien minuten reistijd aangaf.

Nog meer rampspoed

Langzaam maar zeker naderden we, ongelooflijk genoeg, toch onze eindbestemming. De verlossing leek nabij. Helaas was Unesco blijkbaar nog niet helemaal overtuigd van onze toewijding en zond nieuwe tegenslag onze kant op. Net toen we dachten dat we het gehaald hadden schoot tot onze verbijstering de navigatie weer terug naar de tien minuten. “Wat krijgen we GVD nou weer?” raasde ik in volle furie. Ech Nie had het al gezien. “Oh hemel”, riep ze volledig overstuur, “we hebben door het slechte zicht de afslag gemist!”

Keren ging niet en dus moesten we tien minuten omrijden om weer daar te komen waar we net waren geweest. Ontzet keken we elkaar aan. Nog tien minuten in deze witte hel? Hoe gingen we dat in Godsnaam doen? We waren aan het eind van ons Latijn en hetzelfde gold inmiddels ook voor ons trouwe autootje. Hoe die ook zijn best deed, met druk spinnende wielen op het dikke pak sneeuw kwam die geen meter meer vooruit. Erger nog. Langzaam gleden we weer terug de heuvel af! “Oh, we zijn verloren” gilde Ech Nie totaal reddeloos. “Ech Wel!” schreeuwde ik en zag in een flits ons leven voorbij schieten. Onze dagen leken vervuld.

Waldhotel Untermühle in een dik pak sneeuw nabij Goslar
Waldhotel Untermühle, ons einddoel

Verdoemd

Half in de berm kwamen we tot stilstand. “In excelsis Deo” zei Ech Nie, die blijkbaar toch nog wat Latijn over had. Ze sprong uit de auto in de hoop het kreng over de heuvel te duwen maar het was tevergeefs. Net als onze banden waren ook de voetzolen van haar gympies niet voorbereid op deze winterse omstandigheden. Ze gleed meteen onderuit. Paniek maakte zich van ons meester. “Oh, we zijn verdoemd”, riep Ech Nie helemaal van de kaart.” “Ech Wel!” bevestigde ik en hoopte stilletjes op een wonder.

Licht in de duisternis

Maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Precies op het moment dat we compleet wanhopig raakten, verscheen vanuit de donkerste nacht plotseling een fel licht. Jubelend van vreugde schreeuwde Ech Nie het uit; “Een engel!” Onmiddellijk vloog ze het witte schijnsel tegemoet. “U zijt wellekome”, dacht ik, en probeerde tegen de straling in te kijken om te zien wat er precies gebeurde.

Waarnemen kon ik echter niets maar gelukkig keerde Ech Nie snel terug in de auto. “Ok”, zei ze vol van welbehagen, “een klein stukje terug is een parkeerplaats waar we de auto kunnen neerzetten. Probeer daar te komen dan helpt Gabriël ons verder. Hij is ook pas aangekomen maar wil ons wel helpen om bij het hotel te komen.” Ik kon mijn oren nauwelijks geloven; “een goede Duitser?” vroeg ik voor de zekerheid. “Jawohl”, zei Ech Nie, “Oh, wat zijn we toch geprezen.”

“Ech Wel”, zei ik en parkeerde de auto.

Een helpende hand in de sneeuw
Uit het niets was daar ineens een helpende hand

Een bijzonder heerschap

Even later kwam onze Verlosser in een jeep met tractorbanden aangereden en aanvaardden wij dankbaar Zijn hulp. We gooiden onze spullen over en reden met Hem mee naar huis voor kerstmis. Eenmaal aangekomen bedankten we onze redder nog eens hartelijk voor zijn goedertierenheid en overlaadden Hem terstond met goud, mirre en wierook. Dat had die wel verdiend. Toen Hij kort daarna vertrok prees Ech Nie de Heer omdat Hij ons zo goed geholpen had. “Als we dit verhaal straks thuis vertellen gelooft niemand ons”, zei ik. “Ach”, zei Ech Nie “iedereen vergeet toch wel eens zijn winterbanden?”

“Ik doelde eigenlijk meer op onze weldoener zelf”, zei ik. “Wat dan?” vroeg Ech Nie en keek me niet begrijpend aan. Ik schudde nog steeds mijn hoofd in ongeloof . “Iemand die ons als een dief in de nacht met een helder licht verschijnt en belangeloos de helpende hand toereikt. Wie kan dat anders zijn dan…” Het kwartje viel bij Ech Nie. “Je wilt toch niet zeggen dat…?”

“Ja precies. Hij is weder gekomen, schat. Er ist wieder da!”

“Nee?! Wie had dat ooit gedacht? De Heiland is terug in die Heimat! Ech Wel!”

14 Reacties

 1. Leuk geschreven, moest de eerste zinnen wel even inkomen, maar daarna ging het stukken beter. Omdat het een satirisch stukje was heb ik maar even over de zin klotemoffen heen gelezen. Fijn dat jullie wel veilig op je eindbestemming zijn gekomen en misschien overbodig, maar winterbanden zijn wel verplicht in Duitsland (ech wel) 🙂

  1. Dank je wel! Tsja, die winterbanden, na bovenstaande ervaring waren we het er wel over eens dat die dingen toch best handig zijn… 😀

  1. Haha, dit was ook ech zo’n rit die we nu nog wel eens aanhalen tijdens een verjaardag, je weet wel, als de sterke verhalen op tafel komen. Iedereen heeft dan ook wel weer zoiets meegemaakt… 😉 😀

 2. Dank je wel! Nou moet ik wel zeggen; toen we wegreden was het nog een graad of 10 a 12. Wij dachten dus geen enkel probleem te krijgen…

 3. wij hebben 6 jaar in Duitland gewoond en daan is de Winterbandenplicht wel in ons hoofd. Ook modat als je geen winterbanden heeft en een ongelukt hebt, is meteen je schuld (als onder 8 graden is). Gelukkig is jullie reis wel goed geeindigt.

  1. Wij dachten altijd dat het niet verplicht was, alleen als je dan een aanrijding veroorzaakte was je wel de sjaak. Hoe dan ook, overmorgen gaan we weer en de winterbanden zitten er inmiddels onder.

  1. Dank je wel!

   Achteraf is het altijd lachen maar als die Duitse engel er niet was geweest… Leermomentje zullen we maar zeggen 😉

  1. Dank je we! We hebben inmiddels ons lesje wel geleerd hoor, net terug van weer een andere kerstmarkt en met onze winterbandjes geen centje pijn van de sneeuw gehad…😉❄

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: