Tis een queestie van geduld

Een langeuitzichtloze weg in Death Valley USA

Hoe wrang is het als de hoofdpersoon van je eerste stukje op internet slechts twee maanden na het verschijnen ervan overlijdt? Gelukkig voor Mieke Telkamp heeft ze nu wel eindelijk het antwoord op haar eeuwige vraag “waarheen die weg toch leidt?” Erfgoedfanaten zoals ik hebben dat geluk echter niet. Voor ons geldt nog steeds dat het einde onzeker is en het pad er naar toe bepaald niet over rozen gaat. Sterker nog het is een queeste zo vol hindernissen dat wij er al snel een speciale naam voor hadden uitgevonden; “queesties”.

Wat is een queestie?

Een queestie is een samenvoeging van de woorden kwestie en queeste. Je hebt ze in allerlei vormen en maten. Zo is bijvoorbeeld de vraag; “hoe komen we in Godsnaam op het Inaccessible eiland middenin de Atlantische Oceaan?”, een behoorlijke queestie. Daar valt namelijk nauwelijks te komen. Een kleine queestie luidt; “wat nemen we mee op reis?” Een steeds lastigere queestie is; “hoe overtuig ik Ech Nie van de noodzaak van een volgende reis?” En dan heb je natuurlijk nog de altijd weer opspelende geldqueestie; “waar haal ik de centen voor een volgende trip vandaan?”

Een jaarlijks terugkerende queestie is de vergadering van de Unesco-commissie. Hoewel er anno 2016 reeds 1052 monumenten op de lijst staan, presteren de raadsleden het toch telkens weer om gemiddeld 20 monumenten toe te voegen. Het is om gek van te worden. Niet alleen blijft op deze manier het einddoel vaag, het stelt je ook nog eens voor queesties waarvan je dacht dat je ze allang had overwonnen.

De blauwe moskee in Istanbul
Vergaderen in Istanbul tijdens de jaarlijkse queestie; welk werelderfgoed mag ook op de lijst

Compleet of niet

Om een voorbeeld te geven; België had in 2015 11 werelderfgoedsites die ik na 5 jaar ploeteren eindelijk allemaal had bezocht. (Een queestie van doorzetten) Wat was ik gelukkig. Intens gewoon. Van de 165 landen met werelderfgoed had ik er toch maar mooi eentje “compleet” weten te krijgen. In ieder geval één queestie minder. Dacht ik. Tot de commissie in 2016 weer bij elkaar kwam en doodleuk een 12e Belgische plek tot Unesco monument verklaarde. Nondeju! Kon ik wéér richting Zuiderburen. Nog een geluk dat de villa van architect Le Corbusier in Antwerpen lag dichtbij want de vorige keer dat Unesco me zo’n kunstje flikte moesten we weer helemaal terug naar het schone Sicilië. Twee weken na onze thuiskomst verklaarde Unesco namelijk een paar kerken in Palermo eveneens tot werelderfgoed. Molto irritanti want daar waren we nou net niet geweest!

Helaas laat het vergaderclubje van Unesco zich door niets of niemand tegenhouden. Toen bijvoorbeeld tijdens de bijeenkomst in Istanbul, afgelopen juli, buiten op straat een militaire coupe plaatsvond, ging de commissie binnen gewoon door met het monumentenwijzen. Alsof de tanks niet schietend door de straten reden en gebouwen niet door straaljagers werden gebombardeerd erkenden zij doodgemoedereerd 21 nieuwe locaties als werelderfgoed. Het erge was, het waren er nog ook nog eens vier meer dan ik zelf het hele jaar had kunnen bezoeken! Was ik dus in plaats van 17 sites dichter bij m’n einddoel, er ineens weer vier verder weg! Queestie van rekenen noemen ze dat.

Grillige rotsformatie in het Spaanse Antequera
Antequera was een van de sites die in 2016 tot werelderfgoed werden uitgeroepen.

Vastberaden

Het zijn queesties als deze die tekenend zijn voor het leven van de dappere Unesco-reiziger. Tegenwerking is zijn deel, teleurstelling en frustratie zijn beste vrienden. Maar uiteraard weerhoudt hem dat niet om door te gaan. Vastberaden wandelt hij verder op zijn avonturentocht. Voor hem geen “Waarheen, waarvoor” zoals bij Mieke, hij weet wat hij wil en wat zijn lotsbestemming is. Falen is voor hem geen optie en slagen slechts een queestie van geduld. Hij zal er komen. Ech Wel!


Ook een missie in je leven, gefrustreerd of vastberaden? Laat het ons weten in de comments hieronder, we horen het graag!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: