Als een feniks uit de as herrees ze, Telč, de Tsjechische stad die na een brand in 1530 zo mooi herbouwd werd dat ze in 1992 werelderfgoedstatus kreeg toebedeeld. “Oh ja?”

“Ja!” En de naam van de bouwstijl is al even schitterend als toepasselijk. Renaissance. Oftewel; wedergeboorte.”

“Klinkt goed, Ech Wel!”

“Dat dacht ik ook, Ech Nie!”

Pestzuil in Telč vol engelen en Heiligen
De pestzuil van Telč

Stad uit de Renaissance

De Renaissance was een periode waarin werd teruggevallen op de idealen van de klassieke oudheid. Er kwam een hernieuwde belangstelling voor de architectuur, kunst en letteren van de Romeinen en de oude Grieken en men begon de antieke vormentaal steeds vaker te verwerken in nieuwe bouwprojecten. Architectonisch betekende dat onder andere de terugkeer van zuilen, rondbogen, harmonie en symmetrie. “En je kan wel zien hoe kundig dit renaissancestadje met die principes is omgegaan.”

“Eh?”

“De arcades Ech Nie! Geen huis die ze niet heeft. De zuilengalerij verbindt alle afzonderlijke woningen en maakt ze tot één harmonieuze eenheid, echt typisch renaissance!”

“Oh ja.”

Gevelrij in gezien door een krul van een hekwerk
Gevelrij in Telč netjes omlijst

Zacharias

Telč heeft zijn huidige uiterlijk grotendeels te danken aan de rijke edelman Zacharias. In 1550 erfde zoonlief het plaatsje van zijn vader en begon hij met verve aan de renovatie van het door brand beschadigde kasteel. Omdat Zacharias na een reis door Italië (de bakermat van de Renaissance) als een herboren man terugkeerde, gaf hij bij thuiskomst Italiaanse kunstenaars opdracht om ook zijn eigen burcht te verbouwen tot een prachtige renaissance-residentie. De ambachtslui gingen daarbij zo aanstekelijk te werk dat de overige bewoners door de nieuwe stijl werden gegrepen en Telč binnen een paar decennia omtoverden tot een pareltje van de Renaissance.

Kleurrijke Renaissance gevels, Mariabeeld en klokkentoren in Telč
Renaissance sloeg de klok

Humaan

Dat de gehele stad zich de luxe van de nieuwe bouwstijl kon veroorloven was op zich redelijk uniek te noemen. Zeker in die tijd waren modegrillen slechts voorbehouden aan de elite en niet iets waar gewone stervelingen zich mee bezig hielden. Zacharias was echter een humanist. Hij had het beste met Telč voor, vond ontwikkeling het duurste goed en streefde naar een soort absolute schoonheid in elk aspect van het leven.

Om zijn doelen te bereiken reorganiseerde hij onder andere het gemeentebestuur, bouwde een nieuw ziekenhuis voor de hulpbehoevenden en stimuleerde de verschillende markten op het plein. Het mag misschien allemaal niet heel wereldschokkend klinken, maar het bijzondere er aan was dat alle maatregelen er op waren gericht de levensstandaard van de burger te verhogen en het algehele bestaan te veraangenamen. Heel humaan dus die Zacharias.

Grijswitte, renaissance gevel met sgraffito van belangrijke figuren
Typische renaissancegevel

Maak wat van je leven

“En dat is het?” vraagt Ech Nie. Na een rondje over het driehoekige plein te hebben gelopen, zijn we gaan zitten op het terras van nummer 13. “Ja, eigenlijk wel ja”, antwoord ik. “Kijk, Ech Nie, je moet het zo zien. Die hele Renaissance was gewoon een reactie op de donkere middeleeuwen en de bij die tijd behorende kansloze levensstijl. In die duistere periode was men namelijk zo vol van de dood dat het stoffelijke bestaan vooral werd beschouwd als een voorbereiding op het hiernamaals. Het leven was simpelweg een beproeving die je moest doorstaan zodat de hemelse Vader kon zien of je wel geschikt was voor Zijn Paradijs. De gemiddelde middeleeuwer was dan ook helemaal niet geïnteresseerd in zijn aardse bestaan, hij hoopte slechts dat de dood hem snel zou bevrijden uit het wereldlijke tranendal.”

“Lekker gezellig…”

“Nee, niet echt dus. En dat vonden de humanisten nou ook. Zij waren van mening dat de mens zich niet moest richten op zelfvernietiging maar dat ze zich moest focussen op zelfontplooiing. Wat nou versterving en boetedoening?, was hun commentaar, doe wat met je leven. En maak er wat van!

Stadsgezicht Telč vanaf het water
Gezicht op Telč vanaf door weldoener Zacharias aangelegde visvijver

Pluk de dag

“Jeetje, wat een goed verhaal Ech Wel. Én zo lekker kort ook.”

“Ja toch? Ach ja, weet je, een langer epistel zou ook slechts een herhaling van zetten zijn. Telč is qua uiterlijk en geschiedenis eigenlijk gewoon een kopie van Český Krumlov, en dat verhaal heb ik al eens verteld. Ik bedoel, kijk maar om je heen. De huizen hebben dezelfde zachte pasteltinten, de stad wordt gedomineerd door een kasteel van de Rosenbergers (Zacharias was een telg uit de familie), de Jezuïtische kerk kwam de bewoners weer afhelpen van hun al te vrije gedachtegoed, Maria staat opnieuw te palen met een pestzuil en na de Tweede Wereldoorlog moest ook uit Telč de complete Duitse bevolking vertrekken. Dus ja, wat zou ik daar dan verder nog over uitweiden? Dan kunnen we toch veel beter lekker humanistisch gaan doen en genieten van het leven en een bijbehorende Tsjechische pilsner? Pluk de dag, zou ik zeggen.”

“Je hebt helemaal gelijk schat.”

“Ech Wel!”


Ook wel eens in Telč geweest? Je humaan gedragen of een dag geplukt? Laat het ons weten in de comments hieronder, we horen het graag!


Lees ook:

Wordt het nog wat met Český Krumlov?
Duits-Tsjechische taalstrijd blijkt in Holašovice zwaar hoofdpijndossier