Juni 2015. In Griekenland dreigt de crisis uit de hand te lopen. Bevolking en regering lijken niet te willen zwichten voor de druk die vanuit de EU op ze wordt uitgeoefend en Brussel wordt hoe langer hoe chagrijniger. Het eist hervormingen van de Grieken en dreigt bij het uitblijven daarvan geen nieuwe miljardenlening te verstrekken. Omdat die lening van levensbelang is voor het land waarschuwt het nieuwsbericht al voor het moment dat de Griekse banken niet langer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Ideaal moment dus voor een relaxvakantie op het Griekse eiland Corfu, dachten wij zo.

De baai van Corfu met aan de horizon het nieuwe fort
Ons uitzicht, aan de overkant is het nieuwe fort van Corfu-stad te zien

Geen paniek

Ondanks alle slechte verhalen omtrent die halsstarrige Grieken leek bij aankomst niemand op de hoogte van de rampspoed die het land te wachten stond. Het leven ging er zijn gewone gangetje en van onrust was geen sprake. “Zie je nou wel”, zei ik tegen Ech Nie, “geen enkele reden tot paniek. Dit gaat gewoon een hele rustige vakantie worden.” Opgelucht pikten we ons huurautootje op en karden in een half uurtje richting Agios Markos, een gehucht niet ver van Corfu-stad en de locatie van ons geboekte appartement.

Het appartement bleek het penthouse van het complex te zijn. Schitterend gelegen en met een weids uitzicht over de baai van Corfu. Tevreden over ons geluk dacht Ech Nie dat het misschien een goed idee zou zijn als we ook het thuisfront even lieten zien hoe mooi we het getroffen hadden. “Fijn plan”, vond ik, en ging op zoek naar het fototoestel.

Hoge, oude huizen met verweerde muren
Typisch Corfu-stad. Oude huizen met achterstallig onderhoud en was aan de lijn

Wel paniek

In de loop der jaren ontdekte ik dat bijzonder fotogenieke plekken het waard zijn om in een album vastgelegd te worden. Niet alleen geeft het je de gelegenheid om later nog eens terug te bladeren, het kan natuurlijk ook gebruikt worden om één of ander stom verhaal op Unesco-queesties.nl te begeleiden.

Een fotoboek maken vergt echter wel een hoop tijd. Tot grote ergernis van Ech Nie klik ik me tijdens de reis bijvoorbeeld al helemaal suf en eenmaal thuis spendeer ik ook nog eens vele uren aan het samenstellen van het album. Een hoop gedoe dus. Corfu leek aan al dat werk een vroegtijdig einde te willen maken want (gloeiende gloeiende kuttiefusteringzooi!!) het fototoestel bleek onvindbaar. Paniek!

Crisis

Al hyperventilerend gingen we onze gangen na en probeerden we te achterhalen waar we ons cameraatje voor het laatst gezien hadden. Dat was in ieder geval nog op het vliegveld geweest, wisten we, en dus concludeerden we dat het waarschijnlijk allemaal de schuld was van de daar gevestigde autoverhuurder. Hij had ons namelijk opgezadeld met een automaat en toen we daar tijdens het inladen van de koffers achter kwamen, waren we hem wezen omruilen voor een schakelbak.

“Daar zal je hem dus wel ergens bij verloren zijn”, merkte Ech Nie op. “GVD, nee toch hè???!!!” Het was meteen crisis. Onmiddellijk stoven we naar beneden en haastten ons terug naar het aerodrómio.

Nauw straatje waarbij de afstand tussen twee tegen over elkaar liggende daken nauwelijks meer dan 1 meter bedraagt
Benauwde momenten in Corfu-stad

Escalatie

Scheurend richting vluchthaven zag ik het alweer helemaal voor me. Die camera was ik kwijt, zoveel was zeker. Die had een of andere crisisgriek natuurlijk allang gevonden en verpatst. “Tsja, dat zou best eens kunnen”, erkende Ech Nie ijzig kalm. “Ga jij ze anders nog effe gelijk geven ook”, brieste ik.

Niets zo irritant als iemand die volkomen rustig een situatie analyseert terwijl jij helemaal gek wordt van ellende. Woedend gaf ik nog een dotje extra gas. “Kan het misschien wat rustiger”, vroeg Ech Nie. Ze is al niet zo van het harde rijden maar heeft helemaal een hekel aan agressief en opgefokt. “Rustiger??!” gilde ik keihard terug. “Je zegt net nog dat Jeromba er met mijn camera vandoor is!! Ben jij wel helemaal lekker?!”

Een blik op het oude centrum van Corfu, cruiseschepen en het nieuwe fort
Uitzicht vanaf het oude fort. Links op de rots de nieuwe vesting

Druktemaker

Met gierende banden kwamen we aan op de plaats delict, stapten uit en begonnen direct met het afschuimen van het parkeerterrein rond de automaat. Geen steen of grasspriet bleef daarbij onberoerd. Maar hoe ik ook zocht, opnieuw was mijn geliefde toestelletje nergens te bekennen. In alle consternatie duurde het even voor ik in de gaten kreeg dat Ech Nie ondertussen doodgemoedereerd tegen de wagen stond aangeleund.

Terwijl ik één van de moeilijkste momenten in mijn leven beleefde, was zij rustig haar nagels aan het bekijken. Ik ontplofte bijna. “WAT STA JIJ NOU GODVERRrrr….” Ze gaf geen antwoord maar wees kalm met haar vinger richting bijrijdersstoel. “Daar ligt-ie druktemaker. Zal je hem zelf hebben neergelegd toen je de koffers inlaadde.”

Corfu-stad

Het duurde wel een paar dagen voor ik een beetje van alle schrik bekomen was en in die tijd leerde ik de vele, prachtige stranden van het eiland goed kennen. “Niks geen werelderfgoed”, had zuster Ech Nie mij wijsgemaakt, “zand is de enige remedie die een volledig herstel mogelijk maakt.” Gelukkig kwam ik na een halve week bij mijn positieven en was ik weer in staat mijn queeste op te pakken. Direct beval ik de badhanddoeken een dagje met rust te laten en met spoed naar Corfu-stad af te reizen. Bij thuiskomst moest er immers een fotoalbum in elkaar gezet worden en dat kon natuurlijk niet zonder Unescomonument.

De gevleugelde leeuw; het wapen van de Venetiërs op de verdedigingswerken van Corfustad

Venetiërs

Het zijn niet de oude Grieken geweest die er voor hebben gezorgd dat Corfu-stad zijn plaatsje op de werelderfgoedlijst kreeg. Nee, het waren de Venetiërs die vanwege zijn strategische ligging de plaats opstuwden in de vaart der volkeren.

De havenstad vormde voor de zeevaardersnatie een belangrijke stop op de drukke handelsroute naar het Midden-Oosten en werd daarom met hand en tand verdedigd tegen opdringerige Turken uit het Ottomaanse Rijk. Keer op keer trachtten laatstgenoemden het eiland te veroveren maar omdat de Venetianen twee indrukwekkende burchten rondom de stad hadden gebouwd, faalden ze telkens jammerlijk.

Verdedigingswerken

Korfi noemden de Venetianen hun stad, oftewel rotspunten. Gezien de locatie van beide vestingen op een ongeveer zestig meter grote bonk steen geen onlogische naam. Het verdedigingswerk biedt een mooi uitzicht over de haven en de rest van de stad. Naast de boten en de pastelkleurige, hoge Venetiaanse huizen is vanaf de verdedigingsmuren ook het “oude fort” te zien. Het wordt nog altijd bewaakt door de Venetiaanse opperbevelhebber die in 1716 de Turkse aanvallers versloeg.

Ook vanaf de oude burcht viel een spectaculair panorama over stad en haven te bewonderen, alleen moesten we daarvoor wel eerst tig trappen beklimmen voordat we dat konden aanschouwen. “Fijn al die adembenemende uitzichten” , bekritiseerde Ech Nie de onverwachte conditietraining. “Heel leuk die woordgrapjes,” bromde ik terug, “Ech geNiete met jou…”

Het oude fort bewaakt de jachthaven van Corfu
Het oude fort

Esplanade

Tussen het oude fort en de huizen van de stad ligt de esplanade. Het is een open vlakte die vroeger was bedoeld om de soldaten van de vesting een vrij schootsveld te geven. Tegenwoordig is het een groot grasveld waar de inwoners van Corfu-stad cricket op spelen. Dat spelletje hebben de Corfioten geleerd van de Engelsen die na de Venetianen een tijdje de scepter op het eiland zwaaiden. Wij begrepen er echter niks van en liepen door naar het paleis van de Britse gouverneur.

Koninklijk paleis

Koninklijk paleis

Het verblijf staat aan het einde van de esplanade en is een ander Engels overblijfsel. Later kwam het pand in handen van de Griekse koninklijke familie. De achterkant van de residentie grenst aan de zee en omdat de koning wel van een frisse duik hield liet hij een privétrap naar het strand aanleggen. Gezien de ligging en het zicht op het water leek ons dat een wijs besluit.

Villa aan zee met aanlegsteiger en bergen op de achtergrond
Koninklijk uitzicht. Direct rechts hiervan bevindt zich de trap naar beneden

Spyridonos

De Grieken nemen hun orthodoxe geloof tamelijk serieus en de Corfianen vormen hierop geen uitzondering. In de belangrijkste kerk, de Agios Spyridonos, worden de beenderen bewaard van de beschermheilige van de stad. Bisschop Sint Spyridon overleed in 348 na Christus nadat hij zijn hele leven lang wonderen had verricht.

Na zijn overlijden hielden de mirakelen echter niet op. Zo verscheen hij bijvoorbeeld eeuwen na zijn dood gewoon aan het front om de Turken te verjagen en wist hij ook de pest in 1630 te verdrijven. Als dank voor al deze heldendaden slepen de Corfuters zijn overblijfselen vier keer per jaar uit de kerk en dragen zijn lichaam tijdens een processie door de hele stad.

Authentiek karakter

Corfu-stad is een wirwar van smalle straatjes met huizen die er op het eerste gezicht allemaal ietwat vervallen uitzien. Máár, zo lieten we ons vertellen, dat schijnt zo te horen. Het geeft de panden namelijk het authentieke uiterlijk wat Unesco en stadsbestuur zo graag willen behouden. Daarom stellen beide strenge eisen aan onderhoud en renovatie en wordt eigen initiatief niet gewaardeerd. Jaja, dachten wij, en dat het tegelijk een mooi excuus vormt om maar niet te hoeven verven is zeker alleen maar toeval?

Corfu
Karakter of gewoon tijd voor een schilderbeurt?

Een helpende hand

Toch konden we Corfu-stad en zijn inwoners wel waarderen. Zo’n crisis is ook niet niks natuurlijk (wisten wij inmiddels uit eigen ervaring) en daarom besloten we, in ruil voor wat gegrilde etenswaren, de lokale economie een steuntje in de rug te geven.

Onze financiële injectie werkte blijkbaar aanstekelijk want niet veel later volgde Brussel ons voorbeeld. De broodnodige miljarden werden overgemaakt en de Griekse tragedie kwam tot een einde.

Crisis overwonnen, tijd voor een fotoboek. Ech Wel!


Ook wel eens een crisis in Corfu-stad meegemaakt? Je fototoestel verloren of cricket gespeeld? Laat het ons weten in de reacties hieronder, we horen het graag!


Praktische informatie

Jaar van inschrijving: 2007

Lees ook:

Vol verwachting naar Trogir
Diva Albania doceert oudheid Butrint op eigen wijze