Liggend op het Corfiaanse strand vroeg een zonnebadende Ech Nie mij op zeker moment wat er nou toch eigenlijk aan de overkant van het water lag. “Dat is Butrint schat, een Albanese Unesco-site van welhaast mythische proporties.”
Had ik dat nou maar niet gevraagd, zag ik haar denken, maar het was al te laat.
Gewonde stier wijst plek van “nieuwe Troje” aan
“Butrint is volgens de Griekse mythologie een stad die is gesticht door Helenus, een oud-Trojaan en een man die algemeen bekend stond als de slimste kerel van zijn tijd. De slag bij Troje was net geweest en de overlevenden zagen hem als de aangewezen persoon om de locatie voor een nieuwe stad te vinden.
Helenus liet zich bij het kiezen van de plek inspireren door de daden van een dolle stier. Het beest ontsnapte hem tijdens het offeren, zwom vanaf Corfu naar gene zijde, kroop daar aan land en bezweek vervolgens aan zijn opgelopen verwondingen. Een teken van de goden, zo wist Helenus, en daarom liet hij op die plaats het nieuwe Troje bouwen. Uit dankbaarheid jegens de os doopte hij de stad Buthrotum, oftewel gewonde stier.”
“…”
Is Albanië leuk?
Omdat op bovenstaand verhaal iedere reactie uitbleef voegde ik er aan toe; “Het moge duidelijk zijn dat wij ons naar Butrint dienen te begeven.”
“Naar Albanië?”
“Ja natuurlijk, het is toch werelderfgoed.”
“Ja maar Albanië? Ik weet het niet hoor Ech Wel, is het daar niet hartstikke gevaarlijk en zo?”
“Geen idee. Maar we gaan sowieso.”
Dagtocht naar Butrint met draagvleugelboot
Om Ech Nie het idee te geven dat er ook heus wel naar haar geluisterd werd kozen we voor een georganiseerd dagtochtje vanuit de haven van Corfu-stad. Normaal gesproken zijn we niet zo van het groepsgewijs reizen maar mevrouw voelde er niks voor om daar met eigen auto rond te rijden. Ze zag zich al gedwongen met de boot over te varen (een draagvleugelboot nog wel!) en dan moest ik natuurlijk niet ook nog eens van haar verlangen om haar leven te wagen op al die ongetwijfeld onbegaanbare wegen.
Haastige spoed…
Dat we niet gewend zijn aan planmatig reizen bleek al gelijk bij het krieken van de dag. Te laat wakker, teveel getreuzel, te langzaam verkeer en dus te laat op de kade. Acht uur zou onze schuit vertrekken maar, kansloos als we zijn, arriveerden wij pas om 8.05 bij de haven.
“GVD, natuurlijk ook weer geen parkeerplaats te bekennen”, vloekte ik hartgrondig. “Zal je altijd zien.” Opgefokt gooiden we de auto maar gewoon ergens neer (dat was van later zorg) en renden in allerijl naar de douane. “Als ze nou maar wel een beetje opschieten daar anders missen we nog de boot!”
Dat bleek mee te vallen.
…is zelden goed
“Zie je nou wel”, zei Ech Nie meteen, “alleen zo’n gek als jij moet weer zo nodig naar Albanië.” We stonden in een lege vertrekhal en de beambten om ons heen keken ietwat bevreemd naar de twee opgewonden standjes voor zich. “Schiet nou maar op, jankerd”, antwoordde ik weinig diplomatiek, “iedereen zit natuurlijk allang in het schip!”
Na wat extra gedoe (waar zijn die klotepaspoorten nou weer? Ik dacht dat jij ze had!) holden we na een paar minuten het gebouw weer uit. Gelukkig, hij ligt er nog. Snel spurtten we verder en, eenmaal bij het vaartuig aangekomen, sprongen we vlot bij de verbouwereerde schipper aan boord. “Tjezus, dat was op de valreep!”
Blij dat we het toch nog hadden gehaald sleepten we ons naar de verlaten kajuit en ploften neer in een van de lege stoelen. Eenmaal gezeten diende zich gelijk de volgende queestie aan. “Waar is iedereen eigenlijk?”
En zo leerden we dat het tijdsverschil tussen Griekenland en Albanië één uur bedraagt.
Albanië blijkt verrassend mooi
Met een half uurtje had de draagvleugelboot ons van Corfu naar de Albanese badplaats Sarandë gebracht en vervolgens kostte het nog eens 30 minuten om met de bus in Butrint te geraken. In die tijd ging er een wereld voor ons open. Anders dan we namelijk hadden verwacht zag Sarandë er precies hetzelfde uit als iedere willekeurige Costastad in Spanje.
De wegen bleken niet van zand maar van asfalt, de huizen waren niet vervallen maar stonden netjes in de verf en de rondlopende Albanezen waren geen bloeddorstige criminelen maar gewone mensen van vlees en bloed. Nauwelijks bekomen van al deze openbaringen ontdekten we ook nog eens dat de natuur schitterend mooi was en de heuvels glooiend groen. “Yes, laydies and gentlemèèèèèn”, zei onze gids van de dag, “a very special place indeed.”
Stichting van Butrint
Voor het ongetrainde oog van Ech Nie was Butrint slechts een zooi vervallen steen op een half verzopen schiereiland. “Niets om je druk over te maken”, vond ze zelf. Gelukkig wist onze Albanese leidsvrouw wel beter. Zij legde vol enthousiasme uit dat het voor Butrint allemaal begon met een antieke acropolis bovenop de berg en een tempel die aan geneeskundegod Asklepios was gewijd. Dit Heiligdom (en de gezonde waterbron waarbij het gebouwd was) trok in de oudheid zoveel mensen dat de plaats vanaf de 4e eeuw voor Chr. uitgroeide tot een welvarende stad.
Op pad met de gids
“Moeten we nou echt heel die heuvel op?”, vroeg Ech Nie mij zachtjes. Ze wilde onze geestdriftige reisleidster niet teveel storen in haar gepassioneerde verhaal en probeerde daarom zo weinig mogelijk geluid te maken. “Geen idee”, siste ik terug, en haalde aanvullend mijn schouders op. “Pffff”, verzuchtte Ech Nie. Ze had al niet veel zin gehad in deze excursie maar nu het er naar uitzag dat ze in deze hitte ook nog wat inspanning moest verrichten wenste ze al helemaal nooit van het strand af te zijn gekomen. Een instelling waar onze Butrintse wegwijzer wel raad mee wist.
“Excuse me laydies and gentlemèèèèèn, I believe the lady overthere has got something to say.” Ze had vrouwlief zien zuchten en vond het blijkbaar gepast haar ten overstaan van iedereen ter verantwoording te roepen. “No I just, ehm, no I haven’t. Please go on.”
“Be quiet than.”
Geschiedenisboek van steen
“So laydies and gentlemèèèèèn”, vervolgde onze mannetjesputter, this place is so fantastic because of de grote mediterraanse machten die hier allemaal hun stempel op de stad hebben gedrukt. Wat dat betreft leest Butrint echt als een geschiedenisboek van steen. Men vindt hier nog de resten van oude Grieken (akropolis, tempel, theater en agora (stadsplein)), Romeinen (badhuizen, fonteinen, aquaduct en forum (stadsplein)), Byzantijnen (basiliek en doopkerk) en Venetiërs (fort, citadel en stadsmuren). In totaal ligt hier voor ongeveer 2500 jaar aan historie.”
Mozaïeken vloeren in Byzantijnse kerk
“But, my laydies and gentlemèèèèèn, in de 3e eeuw na Chr. vond er een aardbeving plaats die het einde van de antieke wereld in deze stad betekende. Bouwwerken vervielen en het inwonertal kelderde. De Byzantijnen pakten echter vanaf de 5e eeuw de draad weer op en bouwden ter ere van de nieuwe godsdienst (het christendom) diverse religieuze gebouwen. Op zich niets bijzonders ware het niet dat ze werden voorzien van magnifieke mozaïeken vloeren en dat ze na al die jaren nog helemaal intact zijn. Come en zie this wonderful piece of art voor jezelf, my laydies and gentlemèèèèèn.”
“Pffff”, verzuchtte Ech Nie dit keer buiten het gezichtsveld van onze Albanese vriendin, “is dit alles?” Na de hysterische aankondiging van de gids had ze wel wat meer verwacht dan een kunstwerkje ter grootte van een voetbal. “Nee dat is niet alles”, corrigeerde ik haar, “de rest ligt onder het zand verborgen. Op die manier blijft het beschermd tegen de boze weergoden en kunnen latere generaties er ook nog van genieten. Dat het er nu zo bij ligt is alleen wel zonde natuurlijk.”
Achthoekige doopkerk
“Nou als dat betekent dat die heks haar kop even houdt dan vind ik het eigenlijk wel gescheten.” Ech Nie was na haar publieke terechtstelling en het eindeloze ge-laydies and gentlemèèèèèn helemaal klaar met diva Albania. “En een beetje leuk vertellen kan ze ook al niet”, mopperde ze verder, “ze is zelfs nog slechter dan jij!”
Hint of niet, dat laatste vatte ik op als een aansporing zelf even wat tekst en uitleg te geven. “Ze doet inderdaad wel een beetje overdreven ja”, gaf ik haar gelijk. “Maar bijzonder is het hier natuurlijk wel. Kijk maar eens naar de achthoekige vorm van deze doopkerk. Een prachtig voorbeeld van christelijke architectuur en een verwijzing naar Jezus’ wedergeboorte. Zo zie….”
“Hou je kop Ech Wel!”
Geen hint dus.
Butrint wordt Venetiaanse halteplaats
“So laydies and gentlemèèèèèn, may I have your attention please?” Onze meesteres vroeg weer het woord en dus gingen we strak in de houding staan en luisterden aandachtig naar wat ze nog meer te vertellen had. “Na de Byzantijnen waren het de Venetiërs die de scepter over Butrint gingen zwaaien.
De Italianen waren in de 13e eeuw een belangrijke zeemacht geworden en zij vonden Butrint wel een handige stop op hun handelsroute naar het Midden-Oosten. Om het schiereiland een beetje te kunnen verdedigen tegen hun Turkse rivalen bouwden ze een nieuw kasteel op de antieke acropolis en versterkten ze de cyclopische muren uit de oudheid.”
Ongeloof over Cyclopische muren
“Wat voor muren?”, fluisterde Ech Nie stilletjes tussendoor. “Hele grote”, smoesde ik terug. We zaten beiden niet te wachten op een volgende uitbrander dus hielden we ons zo veel mogelijk gedeisd. “Gemaakt door eenogige reuzen.”
“Wát?!” vroeg Ech Nie, nu met een moeilijk gezicht en net iets te hard, “eenogige reuzen?!” Onmiddellijk draaide onze drilmeester zich om en riep Ech Nie andermaal op het matje. “Let’s all be quiet now, laydies and gentlemèèèèèn, I believe there is a blond lady who has a hard time listening. Let’s all hear what she has got to say. Ágain.”
“No, Ik, ehm, I, I just… sorry….”, stamelde Ech Nie wederom.
“Stop interrupting me than.”
Leeuwenpoort weert tegenstanders
“So, my laydies and gentlemèèèèèn, where was I? Oh yes, the Venetiërs. Zij konden de dikte van de oude muur wel waarderen maar waren minder te spreken over de gigantische poorten die de Cyclopen er in verwerkt hadden. Die zouden de dekselse Turken natuurlijk nooit kunnen tegen houden. Om aanvallers beter in de pan te kunnen hakken verkleinden ze daarom de opening met een grote deksteen (zodat ze bij hun gebukte binnenkomst weerloos tegen de verdedigers waren).”
Antieke stad Butrint zakt weg in moeras
“Yes my laydies and gentlemèèèèèn, very clever indeed. But toen ook Venetië zijn macht verloor, was het afgelopen met Butrint. De antieke stad werd stilaan verlaten en zijn glorieuze monumenten zakten langzaam weg in een poel des verderfs. Letterlijk, wel te verstaan.
Behoudens een paar vissershuisjes restte er halverwege de 19e eeuw niks meer van de stad. In 1924 herinnerde men zich echter plots weer hoe de plaats ooit had gefloreerd en werd Butrint uit het moeras opgevist en van modder en vegetatie ontdaan.”
Archeologische vondsten vullen Venetiaans kasteel
Om de heren archeologen van een slaapplaats te voorzien werd en passant het oude Venetiaanse kasteel op de heuvel herbouwd. Handig want de mannen bleken zulke goede hengelaars dat het gebouw na hun vertrek werd volgestouwd met alles wat ze in de afgelopen jaren hadden opgedoken. Sindsdien doet het gebouw dienst als museum.”
“And so, my dear laydies and gentlemèèèèèn, zijn we bij het eind van de tour gekomen. Kijk nog wat rond als u wilt, geniet van het uitzicht over het meer en dan zie ik u over een uurtje weer terug in de bus.”
Zand erover
“Nou ik hoop het niet”, zei Ech Nie toen onze Albanese legeraanvoerder achter de horizon was verdwenen. “Dat is niet erg aardig schat.”
“Nee zij is lekker aardig?! Ze zet me gewoon twee keer voor lul, Ech Wel! Met d’r klote Butrint!”
“Ga je frustraties nou niet afreageren op het werelderfgoed alstublieft. Dat kan er ook niks aan doen.”
“Jawel, want als ze het niet hadden opgegraven was ik hier ook nooit geweest!”
“Nou ja zeg…”
“Ja echt. Voor mijn part pleuren ze er weer een hele berg zand overheen ook. Zal me echt een rotzorg wezen. Hebben ze er gelijk een mooi strand bij.”
“Oh ja, tuurlijk. Maak er een strand van en dan is het goed.”
“Ja inderdaad, en om het helemaal af te maken leggen we dat Albanese loeder zes meter lager dan de rest. Ech Wel!”
Ook zo’n fan van Butrint, archeologische sites, reisleiders of het strand? Laat het ons weten in de reacties hieronder, we horen het graag!
Praktische informatie
Onze tour bracht ons niet alleen naar de antieke monumenten van Butrint, maar ook bij het betoverende Blauwe Oog (Syri i Kaltër). Te midden van weelderig groen en ontelbare helblauwe libelles komt daar vanuit de diepte kraakhelder mineraalwater naar het oppervlak, een werkelijk fantastisch gezicht.
Net als vele andere eilanden en (kust)steden in deze streek (zoals bijvoorbeeld Corfu, Patmos, Verona, Kotor, Trogir, Sibenik en Zadar) behoorde ook Butrint eeuwenlang tot de Republiek Venetië.
Jaar van inschrijving: 1992
Officiële website: Butrint.al
Lees ook:
– Katholiek of orthodox, in de baai van Kotor draaide het uiteindelijk maar om een religie
– Vol verwachting naar Trogir, de stad waar Kairos het juiste moment bepaalde
Hahaha…geweldig verhaal en een goeie reminder om nooit een georganiseerde tour te doen ?
Liever niet inderdaad maar soms ontkom je er gewoon niet aan. Heel wat werelderfgoed is slechts aan de hand van een gids te bekijken.
Ach, zo hebben we weer voer voor een volgend verhaal moet je maar denken…?
Bedankt voor het compliment! ?
haha heerlijk om te lezen. Zo’n georganiseerde tour is soms ideaal, maar lang niet altijd…
Op zich was het nog geeneens zo slecht geregeld hoor, alleen dat gehobbel achter een gids aan is niet echt ons ding…
Hahah geweldig, wij deden in Tunesië een georganiseerde tour en het was zo vreselijk dat het grappig was. Dat tijdsverschil zou mij ook kunnen overkomen, haha.
Dat was wel handig ja, van dat tijdsverschil. Queestie van opletten 😀
Weet je wat het is; Albanië en Tunesië zijn toch ook landen waarvan je vaak geen idee hebt wat te verwachten. Zeker niet als het gaat om vervoer of wegennet. Dan kies je toch vaak voor de makkelijke weg en spring je op een georganiseerde tour… Zo’n gids (en ook vaak je medereizigers) neem je dan maar even voor lief.
Het ziet er mooi uit daar zeg!
Het is ook ech wel de moeite waard! Zeker vanuit Corfu een leuk uitstapje.
Wat een prachtige foto’s ! Ondanks de hilariteit van de gids, lijkt het me echt wel de moeite om daar eens enkele uurtjes te vertoeven!
Dank je wel. Absoluut een aanrader, zeker ook door zijn ligging in een prachtige natuur.
Haha leuk geschreven! Mooi gebied en topfoto’s!
Dank je wel! Gebied is geweldig. In de directe omgeving ligt ook nog het sprookjesachtige blue eye, een zoetwaterbron met fantastisch helder water en overal rondvliegende, helblauwe libellen.
Toch wel effe stressen, voor die boot ;D! Maar leuk verhaal over de stichting van de stad. En inderdaad: Albanië, daar gaan we van hier nog niet zo gauw naartoe. Leuk om lezen!
Bedankt wannderful! Die actie met die boot was ook ech weer zo typisch ons. Het kan nooit eens normaal… 😉
😀
Albanië lijkt me heel mooi! Maar jullie ervaring was ook wel een beetje hilarisch. En zó herkenbaar zo’n gids die continu hetzelfde riedeltje afspeelt “ladies and gentlemeeeeen” haha. Ik hoop dat Ech Nie ondertussen is bekomen van de publieke terechtstelling(en).
Ja joh. In Efeze hadden we ook zo’n gids. Die sloot elke zin af met “as well”. Dat waren we na een kwartier al zo zat dat we zijn uitleg al snel lieten voor wat het was en zelf maar op ontdekking gingen..