Eindelijk, na zoveel jaren zwoegen was het dan zover. Uit handen van een lief kleintje verkreeg ik de Liebster-award en was ik even de koning te rijk. “Wat hebbie gewonnen?”, vroeg Ech Nie, toen ik haar trots mijn digitale trofee toonde. “De Liebster-award schat! Een virtueel lintje dat is bedoeld om kleine of beginnende blogs wat meer in de schijnwerpers te zetten.”

“Nou, nou…”

“Ja leuk hè? En het is een hele eer hoor, zo’n prijs te mogen ontvangen. Die krijg je echt niet zomaar…”

“Oh nee?”

“Nee, dan moet je blog toch ech wel van een heel speciaal niveau zijn. In mijn geval werd met name de unieke manier van schrijven geprezen.”

“Jeetje, wat een verstandige jury zeg…”

“Ja hè?”

“Ech Wel!”

Regels Liebster-award

De Liebster-award is niet vrijblijvend. Het is meer een soort van wisselbeker die na ontvangst moet worden doorgegeven en waaraan bepaalde eisen zitten verbonden.

  • Bedank de persoon die jou heeft genomineerd en post een link naar zijn of haar blog
  • Beantwoord de vragen die jou zijn gesteld
  • Geef het stokje door en nomineer zelf ook een aantal bloggers
  • Stel je genomineerden een aantal vragen
  • Stel de uitverkoren bloggers op de hoogte van je nominatie
  • Genomineerden schrijven een blog over hun uitverkiezing op hun website
Overblijfselen stadsmuur Butrint aan groot meer en berg
Butrint, Albanië was tot op heden wel een van mijn meest exotische werelderfgoedsites

Vraag en antwoord

De vragen die mij werden gesteld en hun antwoorden.

1. Hoe ben jij begonnen met bloggen?

In voorbereiding op eerdere reizen had ik ontdekt dat de beschikbare informatie omtrent bepaalde werelderfgoedsites nogal te wensen overliet; heel summier, zonder historische context en vaak niet eens in het Nederlands. Om deze schande voorgoed tot het verleden te laten behoren besloot ik in de nazomer van 2016 dan maar zelf het toetsenbord ter hand te nemen. Ik ben de mensheid nou eenmaal graag ter wille.

2. Wat is het doel van jouw blog?

Een berg geld verdienen. Stiekem hoop ik ooit door de reisbranche te worden opgemerkt en uitgezonden naar de meest exotische Unesco-sites ter wereld. Niet uit eigenbelang uiteraard, maar zuiver en alleen om het grote publiek te kunnen informeren over de universele waarde die elk monument vertegenwoordigt. (Mocht er toevallig nog een reisblad meelezen, deze gedreven journalist is nog steeds beschikbaar!)

3. Hoe ziet jouw blog er over 10 jaar uit?

Dan is het eindelijk uitgegroeid tot dat ene, toonaangevende blog dat ik altijd al voor ogen had.

4. Hoe zorg jij voor meer lezers op jouw platform?

Via SEO, social media en een incidentele gastblog tracht ik mijn site onder de aandacht te brengen. Een behoorlijk lastige queestie ben ik inmiddels achter…

5. Heb jij weleens stress tijdens het werken aan jouw blog? Wanneer?

Nee. Hoewel ik mezelf heb opgelegd elke twee weken een nieuw verhaal te publiceren brengt dat eigenlijk nooit enige spanning met zich mee. Het tegendeel is eerder waar, schrijven (en het doen van research voor een nieuw stukje) ontspant me.

Turquoise meer met rif omringd door kleurrijk bos
Ons artikel over Plitvice behoort tot de leukste op ons blog

6. Welke blog uit jouw collectie vind jij het leukst?

Moeilijk te zeggen, maar als ik moet kiezen dan wordt het Plitvice. Niet alleen omdat het ons eerste verhaal op deze site was, maar ook omdat de gang van zaken tijdens ons bezoek typerend bleek voor toekomstige werelderfgoedreizen. (vol tegenslagen dus)

Wat dat laatste betreft; de meest gedenkwaardige queestie beleefden we toch wel onderweg naar het Duitse Goslar. Dat we het er toen nog levend vanaf hebben gebracht noemen we nu nog steeds een wonder.

7. Wat doe jij om te ontspannen?

Schrijven dus.

En werelderfgoed bezoeken vind ik ook wel aardig…

8. Beschrijf jezelf eens in 5 woorden

Intelligent, Bedachtzaam, Tactvol, Handig en Stoer

Maar Ech Nie zou waarschijnlijk kiezen voor:

Eigenwijs, Dorstig, Overmoedig, Irritant en Lomp

9. Waar kun je echt van genieten?

Dat moment dat je aankomt bij een nieuwe site en je compleet wordt overdonderd door zijn adembenemende schoonheid. Ik raak er soms gewoon ontroerd van.

10. Wat voor soort blogs lees jij zelf het liefste?

Reisblogs uiteraard. Vooral sites die de clichés weten te vermijden mogen rekenen op mijn warme belangstelling.

11. Wat maakt jou gelukkig?

Elke site, hoe onbenullig die voor de buitenstaander ook mag lijken, verschaft diepere inzichten in de geschiedenis van mens en natuur. Deze bezoeken is een waar genoegen en maakt mij tot een gelukkig mens. Ech Wel!

De keizerlijke adelaar op een fontein tussen kerstslingers en besneeuwde huizen
De rit naar het Duitse Goslar was legendarisch en behoort tot een van de gekste queesties tot nu toe

Nominaties

De Liebster-award is, zoals gezegd, bedoeld om kleine of beginnende blogs een steuntje in de rug te geven. Maar ja, wat is klein en wat is beginnend? Precies, geen idee! En wie er in het verleden nou allemaal al eens een Liebster-award had gewonnen was me ook niet helemaal duidelijk. Daarom koos ik er maar gewoon voor om enkele sites te nomineren waarvan ik vind dat ze in ieder geval de moeite waard zijn om te lezen.

Mijn vragen zijn:

  1. Plannen is vaak half de pret. Hoe bereid jij je voor op een reis?
  2. Iedere reiziger heeft een verlanglijstje. Wat staat bij jou bovenaan en waarom?
  3. Myanmar is tegenwoordig een populaire reisbestemming. Toch stelde de VN onlangs vast dat het leger enkele maanden geleden genocide pleegde op een deel van de bevolking. Het is een extreem voorbeeld maar in hoeverre is de lokale politiek van invloed op het kiezen van je reisbestemming?
  4. Vakantie is genieten. Wat was jouw meest gelukzalige moment?
  5. In het buitenland eet men soms de gekste dingen. Wat was jouw meest bijzondere gerecht?
  6. Waar in Nederland zaken als hygiëne en veiligheid meestal hoog in het vaandel staan, laten ze over de grens nogal eens te wensen over. Welke gebeurtenis is jou het beste bijgebleven?
  7. Omstandigheden kunnen wijzigen. Heb jij dan een probleem of improviseer je makkelijk?
  8. De biodiversiteit op deze planeet is enorm maar toch laten maar weinig beesten zich spotten in hun natuurlijke omgeving. Wat was jouw meest bijzondere ontmoeting?
  9. Bij veel mensen hangt een reisfoto aan de muur. Welke is dat bij jou?
  10. Een vergeten koffer of een ernstig ongeluk, pech onderweg overkomt je vroeg of laat. Wat was jouw vervelendste ervaring?
  11. Wij zagen al heel wat moois op onze reizen maar laten ons desondanks graag adviseren. Welk pareltje zouden wij absoluut niet mogen missen?

Wij zijn benieuwd naar de antwoorden! Ech Wel!