Het duurt even maar dan heb je ook wat. Het is september 2011 en we hebben het plan opgevat om van het ene kustdorpje (Monterosso) naar het andere (Vernazza) te lopen. Een mooie wandeling langs de Ligurische kust wordt door elke reisgids aanbevolen en de werelderfgoedstatus van Cinque Terre maakte de streek voor ons natuurlijk al helemaal onvermijdelijk. Vooraf hadden we nog wel gekeken wat de afstand tussen beide plaatsjes was (+/- 4 km) maar helaas hadden we het gedeelte over de moeilijkheidsgraad wat minder aandacht gegeven. Dat bleek achteraf toch niet zo handig.

De vijf kustplaatsen van Cinque Terre bron

La Spezia

Het reisadvies richting het pittoreske werelderfgoed had de trein genoemd als goed alternatief voor de auto en voor de verandering hadden we die wijze raad eens ter harte genomen. Naar het schijnt is parkeren in elk van de vijf stadjes een drama en om dat te voorkomen reden we naar de aangeraden bad- en vertrekplaats La Spezia. Niet geheel verrassend bleek het stallen van de wagen daar natuurlijk ook ellende maar goed, uiteindelijk vonden we tussen een berg zwerfvuil en wat graffiti gelukkig toch nog een onguur plaatsje. Er niet helemaal gerust op of we er wel goed aan deden om onze trouwe vierwieler daar te laten staan liepen we vervolgens naar het station.

Wandelplannen

Eenmaal in de trein besloten we dat het waarschijnlijk het handigst was om door te reizen naar het verst afgelegen dorp en dan vanaf daar onze route terug te bepalen. Er loopt een wandelpad langs alle vijf de gemeentes (vandaar de naam Cinque Terre) en de afstanden tussen elk plaatsje bedragen steeds zo’n vier à vijf kilometer. “Dat is niet zo ver”, zeiden we tegen elkaar, “maar mocht het toch tegenvallen dan pakken we gewoon de trein naar het volgende dorp. Behalve een wandelpad verbindt namelijk ook het spoor de vijf Unesco-locaties.” Strak plan, vond ook Ech Nie, en tevreden met onze voorbereiding stapten we uit in Monterosso. Dit kon niet fout gaan…

Gele parasollen en een kalme zee aan het strand van Monterosso al Mare
Een warm welkom op Monterosso al Mare

Een warm welkom in Monterosso

Meteen na aankomst heette zon, zand en zee ons hartelijk welkom. “Zo”, zei Ech Nie, “dat is nog eens een warm onthaal.”

“Nou, inderdaad zeg”, beaamde ik. “Dat is zeker niet verkeerd.”

“Beter dat we eerst even een drankje doen voordat we gaan lopen…”

“Uiteraard. We moeten deze expeditie vooral niet te gehaast gaan ondernemen. Eerst even je rust pakken, goed drinken en dan pas de paden op. Je kan met al die warmte niet voorzichtig genoeg zijn.”

Op het terras genoten we van de heerlijkheden des levens en het fraaie berglandschap om ons heen. “Wat zouden we nou gaan lopen als het hier zo lekker toeven is?”, dachten we nog, maar een paar biertjes verder rekenden we toch maar af en begonnen aan onze tocht. Waren we nou maar blijven zitten…

Kustlijn met kasteel, bergen en strand in Monterosso
Het water in of de bergen op?

In een vloek en een zucht naar boven

Vierhonderd traptreden later lagen we als een stel vissen op het droge te happen naar adem. “Jé-zús!”, vloekte Ech Nie hartgrondig, “een klein wandelingetje noemt-ie dat!” Niet voor het eerst bleek mijn voorstelling van zaken niet geheel te stroken met de realiteit van alledag. Ik had het wandeltochtje behoorlijk onderschat en met mijn mededeling dat het slechts een kilometer of vier, vijf lopen was had ik haar het idee gegeven dat het allemaal niet zo moeilijk zou zijn. “Ja maar hoe kon ik nou weten dat die heuvel zo loodrecht omhoog loopt?”, verontschuldigde ik me halfhartig.

Na het legen van de glazen waren we nog vol goede moed begonnen met onze wandeling langs de zee maar al snel bleek die meer op een bergbeklimming te lijken dan op een rustige tippel langs het water. Onderwijl de Italianen vervloekend dat ze dat wel eens eerder hadden mogen vertellen klauterden we naar boven. “Gvd”, pufte Ech Nie na de eerste paar treden, “hoe ver loopt dit eigenlijk omhoog?”

“Klein stukje maar schat, kan nooit ver wezen.”

Dat bleek dus een slordige 380 treden bezijden de waarheid.

Bergbeklimming

Een leuning had ons zo af en toe ook wel een uitkomst geleken maar blijkbaar vonden de Italianen dat maar een overbodige luxe. Een beetje stabiliteit had vooral fijn geweest bij het passeren van de vele tegenliggers. Vaak stond de een met de rug tegen de steile klif geklemd en moest de ander met gevaar voor eigen leven, half bungelend boven de afgrond, het tegemoet komende verkeer voorbij laten gaan.

“Jij ook altijd met je goeie ideeën”, hoorde ik Ech Nie achter me mopperen. “We hadden beter een pikhouweel mee kunnen nemen. Of een touw.” Ech Nie was liever op het terras gebleven, zoveel was wel duidelijk, en liet dat weer eens op de haar zo kenmerkende manier blijken. “Mooi hè, hierzo?” schreeuwde ik terug en deed net of ik haar cynisme niet had opgemerkt. Een licht grommen steeg op uit de diepte. “Geen hoogte van te krijgen”, dacht ik, en liep stug door.

Vernazza met jachthaven en slot
Verleidelijk Vernazza

Borrelpraat

Gestaag klommen we verder over de steile hellingen vol wijnranken. Om de pijn wat te verzachten, en het gesprek een andere wending te geven, wees ik Ech Nie op het zware leven van de lokale bewoners. “Loop jij ongeveer na elke stap te klagen Ech Nie, maar misschien moet je er eens bij stil staan hoe al die wijnboeren hier de godganse dag met loodzware manden de druiven aan het versjouwen zijn. Dat doen ze allemaal om jou van een sappie te kunnen voorzien hoor. Heb je daar wel eens aan gedacht?”

Het kwam niet aan. Afgezet tegen dat beulswerk viel onze onderneming best mee, zo wilde ze wel toegeven, maar verder moest ik natuurlijk gewoon “m’n kop houden”. Al dat gelul over wijn verergerde haar dorst alleen nog maar meer. “En dat we verder niks bij ons hebben is inderdaad ook érg handig Ech Wel.”

“Wat nou weer?”

“In deze bloedhitte is een half flesje lauw bronwater natuurlijk niet genoeg, slimmerik. Straks verdorsten we nog!” Ik had geen steile klim verwacht en had het daarom niet nodig geacht om nog wat extra drinken in te slaan voor we aan onze trip begonnen. “Weet je het zeker?“ had ze nog gevraagd. “Tuurlijk, we zijn er zo. We hebben net nog een paar biertjes op. Daar kunnen we heus wel even op teren hoor.” Helaas bleek dat dus misrekening nummer twee.

Aangezien het toch allemaal mijn schuld was hield ik voor de rest van de tocht maar wijselijk mijn mond.

Kleurrijke huisjes en kerk rondom haven Vernazza, Cinque Terre
Goed rusten na gedane arbeid

Dichtbij Vernazza

Uiteindelijk wisten we met onze laatste krachten het hoogtepunt te bereiken. “Jé-zús!”, zei onze haaibaai nog maar eens. “Wat was dat een tyfuseind zeg!”

“Jaja, nou weten we het wel. Kijk liever eens om je heen en geniet van het prachtige uitzicht. Kijk bijvoorbeeld Vernazza eens liggen, met haar zongedroogde huisjes en haar groenblauwe baai.” Dat zag er inderdaad heel verleidelijk uit, erkende ook Ech Nie. “En wat denk je als we straks een frisse duik nemen in dat heerlijke zeewater. Hoe lekker is dat?”

“Na gedane arbeid is het inderdaad goed rusten”, zei Ech Nie. “Maar daarna is het ech wel klaar hoor. Ik verzet geen stap meer na Vernazza!”

Ech wel, dacht ik, al hield ik dat even voor me.

Verliefd stel in beton gegoten langs het liefdespad van Cinque Terre
Romantiek aan de Via dell’Amore, oftewel, het pad van de liefde

Romantisch Cinque Terre

Na de lange klim hadden we het moeilijkste gedeelte achter de rug en hobbel-de-bobbelden we verder naar het schilderachtige haventje van de kustplaats. Aangekomen op de plaats van bestemming plonsten we direct in het water, spoelden de vermoeidheid van ons af en snelden gelijk door naar het terras voor een broodnodige drinksessie. Heerlijk. Even ons vochtgehalte op peil brengen en de lauweren hun rust gunnen. Nadat we al die drukke bezigheden succesvol hadden afgerond vond ik het tijd voor wat romantiek. “Schat?”

“Ja, Ech Wel.”

“Eigenlijk kunnen we hier niet weg zonder dat we het mooiste stukje van Cinque Terre hebben gezien…”

“Wat denk je zelf?”

“Nee, echt. Luister, het is maar 1.5 kilometer lang en ook geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Dat is dus makkelijk te doen, zelfs voor jou. Bovendien schijnt het er nog hartstikke romantisch te wezen ook…”

Gekleurde huizen aan helliingbaan voor boten
Aan het einde van de straat ligt een hellingbaan voor bootjes

Via dell’Amore naar Riomaggiore

We pakten de trein naar Manarola (Wetende dat elk verzet zinloos was had Ech Nie zich gewonnen gegeven) en sloegen daarmee het bergdorpje Corniglia over. Vanaf daar liepen we hand in hand over de Via dell’Amore (pad van de liefde) naar het laatste plaatsje, Riomaggiore. Het bleek inderdaad makkelijk te belopen en nergens was een steile meter of een lastige tegenligger te bekennen. Het liefdespad was keurig geplaveid en uitermate geschikt voor een romantische ronde langs een zacht ruisende zee.

Met binnenvarende vissersbootjes op de voorgrond, en een schitterende zonsondergang daarachter, eindigde onze dag als op een ansichtkaart. Onder de indruk van het moment omhelsden we elkaar en prezen onszelf gelukkig. De liefde die bovenop de berg nog door zo’n diep dal was gegaan, steeg weer naar ongekende hoogten. We hadden het volbracht. Een dag vol pieken en dalen kreeg een fantastisch disneyeind. Eind goed, al goed. Ech Wel!

Zonsondergang in de haven van Riomaggiore, Cinque Terre
Bootjes in de haven van Riomaggiore

Ook wel eens in Cinque Terre rondgelopen? Over pieken en dalen gegaan of wel goed voorbereid? Laat het weten in de comments hieronder, we horen het graag!


Lees ook:

Sprookjesachtige idylle in Bergpark Wilhelmhöhe
In tektonisch gebied Sardona staat de wereld op zijn kop