“Waarheen leidt de weg?”, vroeg Mieke Telkamp zich af. Een vraag die ons vroeger ook regelmatig bezig hield. Wat is de zin van het leven? Waarom zijn wij hier? En wat willen we bereiken? Levensvragen waarop eigenlijk iedereen wel een antwoord zoekt.
Wat is de zin van het leven?
Mensen hebben sturing nodig in het leven, een doel waar naar toe gewerkt kan worden. Zingeving in het bestaan geeft rust en is de sleutel tot geluk. Velen onder ons blijven echter zoekende en zijn niet in staat betekenis aan hun handelen te geven. Zij belanden vaak in de tang van één of andere religie en hopen daar een antwoord te krijgen op hun vragen. Het geloof, en de tradities die daar bij horen, bieden hen houvast, troost en de kracht om door te gaan. Maar wat voor de één kan werken, is voor de ander vaak een verschrikking.
De hypocrisie van het geloof of de schoonheid van werelderfgoed?
Er zijn honderden verschillende soorten religies en allemaal prediken ze over verzoening en rechtvaardigheid. Wrang is alleen wel dat ze weinig van elkaar moeten hebben; ze vinden zichzelf belangrijker dan de ander en bestrijden elkaar het liefst te vuur en te zwaard. Dat klinkt niet alleen hypocriet, dat is het ook.
Bovendien geldt over het algemeen dat geloven geen vrijblijvende bezigheid is. Men wordt gehouden aan een bepaalde levenswijze en ge- en verboden maken de dienst uit. Daar staat tegenover dat men, in ruil voor een zekere offerbereidheid, steun ontvangt in moeilijke tijden en verlossing na een Godsvruchtig leven. Mooi verhaal natuurlijk, maar voor iedereen die genoeg heeft van al dat slappe geouwehoer, de schijnheiligheid en de strakke keurslijven, biedt Unesco een geweldig alternatief; de werelderfgoedlijst!
Heilige geschriften of Unesco’s werelderfgoedlijst?
Wat de Heilige geschriften zijn voor een gelovige dat is de Unesco-lijst voor de werelderfgoedreiziger. Het is de leidraad in zijn bestaan en de wegwijzer op zijn levenspad. Hij probeert niet te leven naar Gods gebod of Mohammedaanse leer, en heeft geen boodschap aan Boeddha of de verering van een koe. Hij laat zich leiden door de lijst met door Unesco uitverkoren plaatsen. Een leven in dienst van Unesco, zo gelooft hij, brengt voldoening en verschaft hem diepere inzichten in de geschiedenis van mens en natuur.
De volgers van Unesco kenmerken zich door een grote zucht naar kennis en beschouwen elke site als onmisbaar en van het grootste belang. Zij maken geen onderscheid in erfgoed maar zien iedere ingeschreven locatie, hoe onbenullig deze voor de buitenstaander ook mag lijken, als uniek, van universele waarde en onmisbaar in het grote verhaal van onze planeet en zijn bewoners.
Is elke site van bijzondere en universele waarde?
Daarom, zo is de overtuiging van elke werelderfgoedreiziger, wordt de Heilige Graal van Unesco alleen dan gevonden wanneer alle sites minimaal één keer in het leven worden aangedaan. Het is de aloude bedevaart in een modern jasje. Hij wordt echter niet ondernomen uit boetedoening of vroom ideaal, maar uit bewondering voor de kunde van mens en natuur. Al die unieke monumenten vertellen hun eigen verhaal en het is zijn streven die allemaal persoonlijk aan te horen.
De werelderfgoedreiziger vindt bevrediging in elk bezoek en schept genoegen in het feit dat iedere site zijn kennis doet groeien. In zijn speurtocht naar wijsheid is de Unesco-routekaart zijn kostbaarste bezit, maar beschouwt hij de opgedane ervaringen als onbetaalbaar. Daarom is hij vastberaden zijn queeste te voltooien, hij weet waarom hij hier is en wat hij wil bereiken. Hij is de held van dit blog. Ech Wel!
Ben je ook een werelderfgoedreiziger, geloof je in Unesco of bewonder je monumenten? Laat het ons weten in de reacties hieronder, we horen het graag!
Lees ook:
– Tis een queestie van geduld
Ik hoop ook voor je dat het lukt om alle Unseco plekken te bezoeken! Ik hou me er nooit zo mee bezig, ik ben gewoon dol op reizen, unesco plekken inbegrepen natuurlijk, maar ik ben me er nooit zo bewust van haha. Ik vind je verhalen wel altijd leuk om te lezen, steek je nog wat van op.
Dank je wel!
Eigenlijk is die queeste gewoon een kansloos avontuur hoor, maar het houdt ons wel lekker bezig… 😉
Ik ben geen werelderfgoedreiziger, maar heb er zeker al een heel aantal bezocht. Geen idee hoeveel eigenlijk.. het mooie als je ze allemaal wilt bezoeken: je bent nooit klaar, er komen steeds nieuwe bij, dus je hoeft jezelf nooit te vervelen. 😉
Daar heb je helemaal gelijk in. Maar dat je nooit je doel gaat bereiken is ook wel weer frustrerend, helemaal omdat het einddoel steeds verder uit zicht raakt (daar Unesco meer plaatsen per jaar tot werelderfgoed promoveert dan dat ik in staat ben er per jaar te bezoeken).
Maar goed, daarom noemen ze het ook een queeste hè… 😉
Ik ben geen werelderfgoedreiziger en ik heb echt geen flauw idee hoe veel ik er al bezocht heb. Ik gok een behoorlijk aantal. Meestal kom ik er pas net van te voren achter zodra ik informatie zoek over de desbetreffende plek. Ach…weer eentje denk ik dan, haha.
Nou kijk maar uit, zo begon het mij bij ook! Ik hield me nooit met werelderfgoed bezig, tot ik (na ons bezoek aan Plitvice) eens op ging zoeken hoeveel ik er eigenlijk had gezien. De rest is geschiedenis… 😉
Haha ben benieuwd of het je gaat lukken om ze allemaal te bezoeken! Ik heb geen idee hoeveel ik er inmiddels heb bezocht!
Ik ga niet bewust naar bestemmingen toe voor het werelderfgoed, maar als het er is neem ik wel steevast een kijkje. Hoeveel ik er inmiddels bezocht heb? Geen idee! Ik ben benieuwd of jullie ze allemaal kunnen afstrepen. Volgens mij hebben jullie er nog heel wat te gaan.
We hebben er momenteel 181 van de 1121 gezien. De queeste is dus nog lang!
Onze missie is gedoemd om te mislukken natuurlijk, maar het is leuk om te kijken hoever we kunnen komen…
Omdat ik veel in Italië heb gereisd en gewoond, heb ik heel wat UNESCO-werelderfgoed gezien. In Italië vind je die natuurlijk om de paar meter 🙂 Als ik ergens op reis ga, maak ik zeker een omweg voor werelderfgoed. Dit zijn toch de pareltjes, vaak.
Italië is dan ook niet voor niets het land met de meeste werelderfgoedsites, en vaak ook nog eens van exceptionele klasse. Iedereen kent natuurlijk de toren van Pisa, Florence en Rome, maar buiten de gebaande wegen liggen nog heel wat onbekende patrimoniums die werkelijk van bijzondere en universele waarde zijn. Het Longobardisch erfgoed in Brescia bijvoorbeeld