Op de valreep naar 2020 is het uiteraard weer tijd voor de traditionele eindejaarsqueestie; wat hebben we in 2019 bereikt en wat zijn onze plannen voor 2020? Om met het eerste te beginnen; helaas hebben we onze doelstellingen voor dit jaar niet gehaald. Van meer seks en geweld is het niet gekomen…

Marmeren ruïnes van het Hraion op Samos
De tempel van Hera, daar waar Ech Nie de komst van een nieuw gezinslid aankondigde

Ech Leuk

Was het dan een verloren jaar? Nee, zeker niet! De geboorte van Ech Leuk bleek namelijk een zegen voor de site. Dat begon al met de aankondiging van haar komst op Samos, kreeg een vervolg met de vroegtijdig afgebroken vakantie in Trogir en eindigde met een lofzang op haar verschijning in Rotterdam. Ze was zelfs zo goed dat deze drie verhalen meteen ook de drie best gelezen stukjes van het jaar werden. Goed gedaan dus, meissie!

Was het dan alleen maar rozengeur en maneschijn? Nee dat ook weer niet. Onze jongedame was er immers ook verantwoordelijk voor dat we dit jaar maar weinig op pad konden. Verder dan een citytrip naar Krakau en een halve vakantie in Kroatië zijn we niet gekomen. We moesten tot ons groot verdriet zelfs het traditionele kerstuitje afgelasten.

baby met roze, pluchen flamingo
Ech Leuk met haar beste vriendinnetje, de flamingo

Tel je zegeningen

In totaal bleef de teller dit jaar op 14 nieuwe werelderfgoedsites staan. Beter dan het absolute rampjaar 2018 (waarin we slechts 10 locaties bezochten) maar niettemin een teleurstellend aantal. Komt nog eens bij dat van de 14 sites er maar 2 werkelijk imponerend waren; het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus in Split en het voormalige concentratiekamp Auschwitz in Polen. De rest was gewoon gemiddeld. Ronduit teleurstellend vonden wij de middeleeuwse grafstenen (de zogenaamde stećci) nabij het gehucht Cista Provo. Op onze queeste zijn er maar weinig Unesco-monumenten geweest die we zo snel voor gezien hielden…

Maar goed, zoals een wijs mens eens zei; tel wat je hebt, niet wat je mist. Hoewel op de jaarlijkse werelderfgoedconferentie 29 nieuwe sites werden toegevoegd (en we dus met onze schamele 14 vinkjes weer 15 sites verder van het einddoel af kwamen te staan) konden we ook tevreden constateren dat 3 daarvan reeds door ons waren aangedaan. Goed beschouwd was onze queeste dus niet met 26 nieuwe locaties uitgebreid maar groeide onze collectie weer met drie prille patrimoniums…

De poort des doods, concentratiekamp Auschwitz toonde een heel andere kant van het werelderfgoed dan wij gewend waren…

Blogsucces

Rest mij nog de resultaten van het blog te evalueren. Door allerlei omstandigheden (Okee Ech Leuk!) publiceerden we in 2019 minder artikelen dan het jaar ervoor (20 tegen 25) maar steeg het aantal bezoekers met ongeveer 50%. Persoonlijk waren we daar eigenlijk best content mee (Dank Ech Leuk!). Natuurlijk is dat voor ons echter geen reden om rustig achterover te leunen. In 2020 verwachten we minimaal eenzelfde resultaat te kunnen neerzetten. Ech Leuk kan dus nog aan de bak!  

Het minst gelezen stukje dit jaar was het verhaal over de vernuftige waterwerken in het Canal du Midi. Verrassend, want dit industriële meesterwerk sloeg ons juist met stomheid… Nog opzienbarender was de voorlaatste van de lijst, ons bezoek aan de wonderlijke Wachauvallei. In weerwil van het feit dat wijn hier de hemel in werd geprezen, werd het opstel maar weinig gelezen.

Tros witte druiven aan een rank
Druiventrossen in de Wachauvallei

Champagne

“Dus ik denk dat we de wijn volgend jaar maar moeten laten staan schat. Onze lezers hebben er blijkbaar helemaal niks mee.”

“Ben jij gek. Ik heb 9 maanden lang niet kunnen drinken. In 2020 gaan we dat ech beter doen hoor!”

“Oh, nou ja ik dacht…”

“Nee niks d’r van. En stop nu ook maar met schrijven want ik wil dat je de champagne open maakt.”

“Maar ik moet nog vertellen over onze wensen in 2020…”

“Dat zei ik toch net, dan wordt alles éch beter!”

“En dat is het?”

“Ech Wel!”


Beste wensen iedereen! Laat de kurken maar knallen!


Lees ook:

Onze goede voornemens voor 2019? Meer seks en geweld!
In 2020 schreven we geschiedenis!